Kezdőlap Film- és színházművészet Ünnep-zene Augusztus 20. – Bánk bán a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

Ünnep-zene Augusztus 20. – Bánk bán a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

290
0

Erkel Ferenc Bánk bán című operájának előadásával ünnepli a Margitszigeti Szabadtéri Színpad augusztus 20-án a nemzeti ünnepet.

 

 

    Erkel Ferenc három felvonásos műve Vidnyánszky Attila rendezésében lesz látható – közölte a Margitszigeti Színház az MTI-vel.

 

    A főbb szerepeket Molnár Levente operaénekes mellett Mester Viktória, Boncsér Gergely, Fischl Mónika, Kálmándy Mihály, Kováts Kolos és Bakonyi Marcell játssza és énekli. Az előadáson közreműködik a Győri Nemzeti Színház zenekara, énekkara és tánckara, a Honvéd Férfikar, a Budapesti Stúdiókórus, valamint a Bánk bán 2020 tánckara.

 

    “A Bánk bán zseniális alkotás, Katona művével a drámaírás shakespeare-i csúcsaira ért fel” – idézi a tájékoztató Vidnyánszky Attilát, az előadás rendezőjét.

 

    Hazánk nagy sorsfordulói, történelmi tragédiái mindig arra késztetnek, hogy átgondoljuk a helyünket a világban, megfogalmazzuk küldetésünk és végzetünk sajátosságait – hangsúlyozta, kiemelve: erre Erkel grandiózus műve különösen alkalmas, hiszen sűrítve, ugyanakkor a zene szuggesztív erejével felerősítve szembesít bennünket a drámai történettel.

 

    Számomra a Bánk bán a magyarságot jelképezi – az örök kiélezett, éles harcot azért, hogy a jó úton tudjunk maradni – mondta Molnár Levente operaénekes, aki szerint jelképezi a megosztottságot, az erőt, a becsületességet, a tisztességet.

    Erkel Ferenc 1844-ben, a Kölcsey Ferenc Himnuszának megzenésítésére kiírt pályázaton aratott győzelme után kezdett el foglalkozni Katona József drámájával.

 

A történelem hosszúra nyújtotta a komponálás idejét: előbb a szabadságharc, majd az azt követő diktatúra cenzúrája miatt 1861. március 9-ig kellett várnia a közönségnek, mire a mű teljes egészében megszólalhatott az akkori Nemzeti Színházban.

 

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét