Kezdőlap Egyebek Változó idők: művészet egy új világban – Nemzetközi kiállítások a Capa Központban

Változó idők: művészet egy új világban – Nemzetközi kiállítások a Capa Központban

484
0

Hogyan járulhat hozzá a művészet egy fenntarthatóbb, pandémia utáni jövőhöz? Erre a kérdésre keresik a választ a Koholt és törékeny jövő és az E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák című kiállításokon bemutatott alkotások augusztus 18. és szeptember 19. között a Capa Központban.

A tárlatokon bemutatkozó tizenegy médiaművész a világ különböző pontjairól, Európa mellett többek között Kínából, az Egyesült Államokból és Brazíliából érkezik. Munkáik a PARALLEL – Európai Fotográfiai Platform záró ciklusának hívószavára – „változó idők: művészet egy új világban” – reflektálnak.

A 2017-ben létrehozott PARALLEL – Európai Fotográfiai Platform kreatív szervezetek hálózata, melynek célja alkotók és intézmények közötti kulturális kapcsolatok létrejöttének támogatása, valamint mentorálási és bemutatkozási lehetőségek biztosítása Európa-szerte.

A PARALLEL tizenhét tagintézményének egyikeként a Capa Központ számos program szervezésében sikerrel működött közre, 2021. augusztus 18. és szeptember 19. között pedig otthon ad a negyedik ciklus záró, a Koholt és törékeny jövő és az E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák című kiállításainak.

Az E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák című kiállítás alkotói alternatív térképek készítésével gondolják újra geopolitikai tájképünket. Személyes történetek és politikai ügyek mentén mutatják be a szubjektivitás és a földrajz szoros kapcsolatát. Az alkotók munkái a nyilvános és privát terek vizsgálatával azt térképezik fel, hogy a térrel és a hellyel való érintkezés révén miként folyik szakadatlan diskurzus az identitásokról.

A térképeket minden kiállított művész állandó fejlődésben lévő, folyamatos kutatás és felülvizsgálat alatt álló, élő dokumentumokként közelíti meg.

Munkájuk együttesen tárja fel, hogy a kartográfiai gyakorlatok miként segíthetik elő a tudás új formáinak és a jelentésalkotás új rendszereinek kialakulását. Az öt művész által bemutatott projekt nemcsak azt vizsgálja, hogy a művészet miként konfrontálódhat egy új világgal, hanem azt is, hogy miként segíthet annak felépítésében.

A Koholt és törékeny jövő című kiállítás öt olyan művészt mutat be, akik a múlt és a jelen mulandóságának rekonstruálásával alternatív jövőképeket vázolnak fel, miközben próbálnak eligazodni törékeny világunkban. A félretájékoztatás és az ökológiai katasztrófák globális növekedése arra ösztönzi ezeket a művészeket, hogy a múltba ássanak, úgy tárják fel a jelen zord, homályos rétegeit. Ahelyett, hogy a közvetlen környezetüket fényképeznék, inkább különböző, mélyen személyes vagy épp számukra teljesen idegen anyagokat tartalmazó archívumokkal dolgoznak.

A talált dokumentumok – amelyek szorosan kapcsolódnak az emlékezethez – újságok, családi fotóalbumok, levelek, közösségi média kommentek vagy akár invazív növényfajok formájában is megjelenhetnek.

Az archív szöveg- és képanyagok kombinációjának elforgatásával, kitágításával és átrendezésévelegy sokkal bizonytalanabb és árnyaltabb jövő vízióját vetítik elénk.

E világból való – Elképzelt alternatív kartográfiák – PARALLEL

A kiállítás megtekinthető:

2021. augusztus 18. – 2021. szeptember 19.

Keddtől péntekig 14 és 19 óra, szombat és vasárnap 11 és 19 óra között.

Hétfőn és ünnepnapokon zárva.

Capa Központ

Kurátor:

Lexington Davis

Kiállító alkotók:

Yuxin Jiang,

Glorija Lizde,

Mark McGuinness,

George Selley

és

Margherita Muriti,

Shelli Weiler

Megnyitó:

2021. augusztus 17., kedd,

18 óra

Köszöntő:

Kőrösi Orsolya ügyvezető igazgató,

Capa Központ

A kiállítást megnyitja:

Gőbölyös Luca

képzőművész,

egyetemi tanár

További információ: https://capacenter.hu/kiallitasok/e-vilagbol-valo-elkepzelt-alternativ-kartografiak-parallel/

 

 

Koholt és törékeny jövő – PARALLEL

 

2021. augusztus 18. – 2021. szeptember 19.

Keddtől péntekig 14 és 19 óra, szombat és vasárnap 11 és 19 óra között.

 

Hétfőn és ünnepnapokon zárva.

 

Capa Központ

Kurátor: Eric Lawton

 

Kiállító alkotók:

Gustavo Balbela,

Elsa Gregersdotter,

Andrej Lamut,

Ida Nissen,

André Viking

Megnyitó:

2021. augusztus 17., kedd,

18 óra

Köszöntő:

Kőrösi Orsolya

ügyvezető igazgató,

Capa Központ

A kiállítást megnyitja:

Gőbölyös Luca

képzőművész,

egyetemi tanár

Nyitóoldal | Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét