Kezdőlap Kiemelt Zenében ünnepli a magyar nemzeti összetartozást a Salföldi Dalföld

Zenében ünnepli a magyar nemzeti összetartozást a Salföldi Dalföld

108
0

Zenében ünnepli a magyar nemzeti összetartozást a 6. Salföldi Dalföld; a fesztivál komolyzenei, jazz- és népzenei koncertekkel, valamint számos kísérőprogrammal várja a közönséget augusztus 13. és 15. között a Káli-medencei Salföldön.

 

 

    A Salföldi Dalföld küldetése, hogy a balatoni nyár zajától eltávolodva, koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal és más kulturális programokkal szólítsa meg a Balaton-felvidék varázsát megélni vágyókat és a kultúra iránt érdeklődőket – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

 

   A három zenei műfajra – komolyzenére, jazzre és népzenére – épülő program gerincét minden évben más-más főtéma adja.

 

A Bíró-Gombos Alapítvány által hatodszorra megrendezett Salföldi Dalföld idén – a tavalyra tervezett, de a járványhelyzet miatt elhalasztott programot megvalósítva – a Kárpát-medencei és moldvai magyarság zenéjének közös gyökereit és sokszínűségét ünnepli a fesztivál hagyományos műfajain keresztül.

 

Az anyaország mellett a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Délvidékről érkező művészek koncertjeinek középpontjában a magyar zene áll, néhány dal erejéig pedig fellép velük egy-egy szlovák, román, szerb, ruszin vendégművész is. Az Őrvidéket a Délibáb táncegyüttes ausztriai magyar néptáncosai képviselik.

 

Koncertet ad mások mellett a Mörk, Rost Andrea és a Dresch Quartet, több táncházat is tart a FolkEmbassy, a Salföldi Dalföld keretében rendezik meg a Balatonfelvidéki Néptáncosok Találkozóját, és idén sem hiányoznak a fesztiválról a délutántól késő estig tartó gyermek- és ifjúsági programok sem.

 

Az idei kerekasztal-beszélgetések fő témája szintén a magyar nemzeti összetartozás és a közép-európai régió megerősödésének összhangba hozása: kulturális és közéleti szereplők, valamint politikai elemzők vitatják meg a különböző szomszédos országokban élő magyarok sorskérdéseit – áll a közleményben.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét