Kezdőlap Film- és színházművészet Kőszegről jelentjük – Anthony McCarten: A KÉT PÁPA

Kőszegről jelentjük – Anthony McCarten: A KÉT PÁPA

193
0

2021. Augusztus 5. (esőnap: Esőnap: augusztus 6.) Jurisics vár nagyszínpad

 

 

A pápának – pápaként kell meghalnia is. Nem lehet lemondania a szentatyaságról, kivéve, ha súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved. Hétszáz éves hagyomány tört meg 2013. február 11-én, amikor XVI. Benedek pápa lemondott, egyben bejelentette, élete végéig megtartja az „emeritus pápa” címet. Ismerjük a folytatást is: a vatikáni Sixtus kápolna ajtaja bezárult, a bíborosi konklávé pár nap múlva az argentin Jorge Bergogliót választotta pápának. A Ferenc nevet vette fel.

 

Anthony McCarten előbb regénnyé, majd színdarabbá írta (film később lett belőle) a „furcsa pápapár” történetét, akik kölcsönösen hatással vannak egymás életére. Benedek – pápasága előtt Joseph Ratzinger bíboros – a dogmák védelmezője, érsek korában Isten rottweilerének is nevezték. Bergoglio bíboros karizmatikus, életvidám argentin, szerény. A konzervatív Benedek Mozartot játszik, a progresszív Bergoglio Beatlest dúdol. Előbbi semmilyen sportért nem rajong, utóbbi nagy focirajongó.

 

Anthony McCarten darabja a lelkiismeret-krízis drámája.

 

Mindkét embert kísérti a bűn érzete: Benedeket azért, mert túlvédelmezi a papjait, Bergogliót azért, mert nem tudta megvédeni követőit a katonai juntától. McCarten a saját aggodalmaikat mondatja ki velük. Ahogyan Bergoglio fogalmaz: „A bűn nem egy folt, amit a mosodában el tudnak távolítani. Az egy seb, amit kezelni és gyógyítani kell.”

 

A darab a két pápa elképzelt teológiai vitáit mutatja be.

A mű elmélkedésre késztet, és mer humoros is lenni.

 

Bergoglio bíboros
Lukács Sándor
XVI. Benedek pápa
Jordán Tamás
Brigitta nővér
Molnár Piroska
Sophia nővér
Trokán Anna

Díszlettervező
Enyvvári Péter
Jelmeztervező
Vecsei Kinga Réta
Dramaturg
Vecsei H. Miklós
Fordító
Makai Luca
Vetítés
Andristyák Marcell
Vecsei H. Miklós
Zene
Mester Dávid
Rendezőasszisztens
Horváth Viktória
Rendező
Vecsei H. Miklós

https://koszeg.hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét