Kezdőlap Kiemelt Városmajori Szabadtéri Színpad – Söndörgő – Oj javore… vendég: Sebestyén Márta

Városmajori Szabadtéri Színpad – Söndörgő – Oj javore… vendég: Sebestyén Márta

276
0
Hosszú idő után ismét Magyarországon, a Városmajori Szabadtéri Színpadon lép fel az Európa-szerte egyik legnépszerűbb magyarországi zenekar, a Söndörgő. A koncert további különlegessége, hogy egy világhírű magyar népdalénekes, Sebestyén Márta csatlakozik hozzájuk.

 

 

A Söndörgő nem egy átlagos balkáni banda.

Az Eredics testvérek által a 90-es évek közepén alapított együttes a rézfúvósok vagy hegedűk használata helyett a tambura köré épült – igazi tambura zenekar. Ehhez hozzáadunk fúvós hangszereket, harmonikát, dobokat és máris megvan a Söndörgő hangzás.

Zenéjük a szerbek és horvátok, a magyarországi délszlávok hagyományaiból származik.

 

Az együttes ezt a kevéssé ismert balkáni hagyományt kutatja, feldolgozásokat és saját alkotásokat hoz létre. A Söndörgő repertoárjának hagyományos része Bartók Béla és Vujicsics Tihamér által összegyűjtött dallamokból, valamint közvetlenül mestereiktől tanult darabokból áll össze.

Az öt zenész húsz felé ágazó hangszeres lehetőségei a zenei folyamatokat meghatározó hangszer- és hangszínváltozásokon keresztül, a műfajban szokatlan, egyedi világot teremtenek.

A Söndörgő zenekar játékát hallgatva hamar kihallatszik, hogy egészen más, mint a hagyományos hegedű által vezetett magyar népzenei együttesek.

Amit a Söndörgő ragyogóan ötvöz, az a hagyományok tisztelete, az innováció iránti vágy és a tüzes megállíthatatlan virtuozitás.
Az együttes ezt a kevéssé ismert balkáni hagyományt kutatja, feldolgozásokat és saját alkotásokat hoz létre.

 

Hagyományok Háza

Ezen a koncerten hosszú idő után újra nem más, mint a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, magyar népdalénekes, előadóművész, hazánk igazi kulturális nagykövete, Sebestyén Márta csatlakozik hozzájuk.

A méltán világhírű művész, aki a legrangosabb koncerttermeket töltötte meg hangjával, azon kevés magyarországi előadóművészek közé tartozik, aki változások és változtatások nélkül, a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte.

Sebestyén Márta minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet.

Közreműködők:

A Zenekar tagjai:

Dénes Ábel – Nagybőgő, Tapan
Eredics Áron – Prímtambura, Cselló tambura, Darbuka, Saz
Eredics Benjamin – Brácstambura, Trombita
Eredics Dávid – Prímtambura, Basszprím tambura, Klarinét, Alt szaxofon, Kaval
Eredics Salamon – Basszprím tambura, Harmonika, Hulusi, Pásztor furulya, Csellótambura

Közreműködik: Sebestyén Márta

https://www.jegy.hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét