Kezdőlap Irodalom Szeged, Somogyi-könyvtár – Kiállítás az itáliai mesternek – Dante 700

Szeged, Somogyi-könyvtár – Kiállítás az itáliai mesternek – Dante 700

81
0

 

Dante700 – Kiállítással emlékezik az itáliai mester halálának 700.évfordulójára a Somogyi-könyvtár

Kiállításmegnyitó: 2021. július 30-án, pénteken délután 16 órakor – a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében

 

A kiállítást megnyitja: Prof. Dr. Kaposi Márton egyetemi oktató, filozófus, esztéta

 

A Somogyi-könyvtár idén is reprezentatív, nagykiállítással kedveskedik a régi, muzeális könyvek iránt érdeklődőknek a nyári hónapokban. A tematikus kiállítás ezúttal Dante Alighieri itáliai költő, filozófus köré szerveződik, halálának 700. évfordulója alkalmából, amelyről Európa-szerte több országban is megemlékeznek. Olaszországban hivatalosan március 25-ét nyilvánították Dante-nappá, Dario Franceschini kulturális miniszter javaslatára, amely dátum az Isteni színjátékban Dante túlvilági útjának kezdetét jelöli. Az itáliai mestert azonban 1321. szeptember 14-én érte a halál, így a megemlékezések egész évben folytatódnak. A Somogyi-könyvtár kiállításán Dante életművét ismerhetik meg a résztvevők.

Dante Alighieri kapcsán érdekesség, hogy a világirodalom egyik legjelentősebb művét, az Isteni színjátékot – latin nyelven író kortársaival szemben – nemzeti olasz nyelven, toszkán dialektusban alkotta meg. Irodalmi munkássága mellett Firenze politikai életében is jelentős szerepet töltött be, tagja volt a városi tanácsnak. 1302-ben távozásra kényszerült Firenzéből, Veronában, a Scaligeri család védelmében töltötte száműzetésének éveit.

Bár az Isteni színjáték szerzőjének életéről és munkásságáról számos tény fennmaradt, a kiállításon kevésbé ismert érdekességekre is fény derül, mint például, volt-e felesége és gyermeke, vagy egész életét Beatrice nevű múzsájának szentelte? Az írás és a politika mellett volt-e más foglalkozása? Miért vetélkedik Firenze és Ravenna az itáliai mester földi maradványaiért? Milyen anekdoták születtek életéről? Miért jelentősek korát megelőző stílusban és szellemben írt művei, mint az Isteni színjáték, vagy éppen Az új élet című alkotása?

A tárlat a Dante-életműhöz kapcsolódó illusztrált kiadványokra is felhívja a figyelmet, foglalkozik műveinek magyar fordításaival, valamint a társművészetekre gyakorolt hatásaival és a szegedi kutatási eredményekkel. A 700. évforduló nemcsak kulturális jelentőséggel bír, hanem lehetőséget teremt arra is, hogy felülvizsgálják a Dante-ra mért halálos ítéletet. Alessandro Traversi ügyész, a felülvizsgálat előkészítője úgy nyilatkozott, nem jogi perről volna szó, hanem „szellemi felülvizsgálatról”. A fő kérdés, hogy az ítélet az akkori törvények fényében korrekt volt-e, vagy csupán politikai okokra hivatkozva szerették volna eltávolítani Dantét Firenzéből.

Az itáliai mester életműve, életének és halálának körülményei tehát számos kérdést felvetnek, a Somogyi-könyvtár kiállítása részben ezekre a kérdésekre is igyekszik a felkutatni a lehetséges válaszokat.

http://www.sk-szeged.hu

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét