Kezdőlap Egyebek Szeged, Somogyi-könyvtár – 60 éves eszperantó gyűjtemény – Hungarlanda Esperanto Muzeo kaj...

Szeged, Somogyi-könyvtár – 60 éves eszperantó gyűjtemény – Hungarlanda Esperanto Muzeo kaj biblioteko

88
0

A Somogyi-könyvtár az ország egyik legjelentősebb eszperantó gyűjteményét mondhatja magáénak. 1960-ban a már meglévő ‘műnyelvi’ gyűjteményre építve Farkas Ernő nyelvtanár hozta létre főként a bécsi Esperanto-Museum duplumpéldányaiból (260 könyv).

Hivatalosan Magyarországi Eszperantó Múzeum és Könyvtár – Hungarlanda Esperanto Muzeo kaj biblioteko – néven 1961. július 23-án nyílt meg. Az eseményről 8 ország 12 rádióállomása adott hírt, 15 külföldi és 26 hazai lap tudósított.

A gyűjtemény 600 kötettel indult. Az 1967-ben Gyuris György összeállításában megjelent nyomtatott katalógus (Katalogo de la Hungarlanda Esperanto Biblioteko) már 1474 műről adott számot. 1996-ban Farkas Ernő hagyatéka (406 könyv, 154 folyóirat) jelentősen bővítette az állományt, amely ma mintegy 3300 könyből és kb. 250 féle folyóiratból áll.

A gyűjtemény anyagában találhatunk továbbá kottákat, lapkivágatokat, aprónyomtatványokat és kéziratos munkákat.

A dokumentumok helyben használhatóak; a könyvtárközi kérésekre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a könyvtár más állományrészei esetében.

2020-ban nagyjából befejeződött a könyvállomány adatainak retrospektív feldolgozása, a tételek a Somogyi-könyvtár elektronikus katalógusában megtekinthetők.

http://www.sk-szeged.hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét