Kezdőlap Divat, szépség Két péntek, két szubjektív tárlatvezetés a Ráth György-villa szecessziós kiállításaiban

Két péntek, két szubjektív tárlatvezetés a Ráth György-villa szecessziós kiállításaiban

182
0

Megnyílt a szemet gyönyörködtető viselettörténeti kiállítás, a Dresszkód: szecesszió a Ráth György-villában. Kurátora, Csepregi Noémi – többek között – azokra a kérdésekre kereste a választ: a századforduló környékén milyen öltözékben tölthették a hölgyek szabadidejüket a strandon, a délutáni tea vagy egy estély alkalmával? A kiállítás mellé remek programokat kínál az Iparművészeti Múzeum, visszatérnek például a szubjektív tárlatvezetések.

 

 

A népszerű sorozatban közismert előadók személyes történeteikkel, élményeikkel színesítve, vagy egy-egy másik művészeti ág bekapcsolásával vezetik végig a látogatókat a villa épületében.

 

 

Július 16-án Zoób Kati divattervező, a Katti Zoób divatmárka alapítója lesz alkalmi tárlatvezető, aki A mi szecessziónk kiállításban kalauzolja a közönséget, kitérve az új viseletkiállításra is.

 

 

Július 30-án pedig Budai Lotti író, utazó, a Rizsporos Hétköznapok blog szerzője mutatja be a Dresszkód: szecesszió című kiállítást egy különleges nézőpontból: többek között a női emancipáció, egyenjogúság és a századfordulós divat összefüggéseit helyezi fókuszba, de szóba kerül a női sportruházat átalakulása is.

 

A programok mindkét esetben 18 órakor kezdődnek, jegyet venni a jegymester.hu<http://jegymester.hu/> oldalon és a helyszínen lehet.

 

 

Dresszkód: szecesszió

 

 

 

A múzeum egykori főigazgatójának lakhelyéül szolgáló Ráth György-villa napjainkban a századforduló ipar- és képzőművészetének legnagyszerűbb tárgyait mutatja be. A június 26-án nyílt, Dresszkód: szecesszió című kiállítás ehhez kapcsolódóan a „stílus forradalmának” is nevezhető időszak női divatjáról, a századforduló sikkes és praktikus viseleteiről, valamint öltözködési szabályairól ad pillanatképet.

 

A szecesszió divatja szinte felforgatta a 19. század kényelmetlen öltözködési formáit, és elhozta a hölgyeknek az elegáns, egyszerű divatot és a praktikusság vezérelte öltözékeket.

 

 

A tárlaton ezeket a ritkán vagy még sosem látott estélyi és szabadidős viseleteket, kiegészítőket, öltözékeket láthatjuk majd, ezeken keresztül képet kaphatunk a 19-20. század fordulóján élt nő szabadabb, lezserebb és konvencióktól inkább szabadulni vágyó egyéniségéről is.

 

 

Helyszín:

 

Ráth György-villa,

Városligeti fasor 12.

 

A kiállítás megtekinthető:

 

 

2021. június 26. – augusztus 15.

Kurátori tárlatvezetés:

 

július 14-én és augusztus 11-én,

17 órától

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét