Kezdőlap Irodalom A Szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár ajánlója- Kiállítások –...

A Szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár ajánlója- Kiállítások – Dante 700 – kiállítás

176
0

2021. július 22-től október 6-ig

 Somogyi-könyvtár

 

földszinti kiállítótér

 

Dante 700 kiállítás

A Somogyi-könyvtár nyári nagy kiállításával csatlakozik a Dante Alighieri (1265–1321) halálának 700. évfordulója alkalmából Európa-szerte rendezett megemlékezésekhez.

Sandro Botticelli: Dante Alighieri portréja

Dante Alighieri, https://hu.wikipedia.org

Olaszországban hivatalosan március 25-ét nyilvánították Dante-nappá, Dario Franceschini kulturális miniszter javaslatára. A dátum kiválasztását az indokolja, hogy az Isteni színjátékban – mely külföldön a legtöbbet olvasott olasz nyelvű mű – Dante 1300. március 25-én kezdi el túlvilági útját. A megemlékezések ugyanakkor egész évben folytatódnak, hiszen a 700. évforduló pontos napja szeptember 14-e.

A bibliotéka kiállításán az érdeklődők áttekintést kaphatnak az itáliai mester életművéről, valamint a róla megjelent írások, tanulmányok sokszínűségéről.

A tárlat elsősorban a könyvtár különleges, régi gyűjteményére fókuszál, melyben előkelő helyet foglal el az Isteni színjáték 1564-es, eredeti olasz nyelvű, illusztrált példánya, a Sessa fivérek velencei kiadása. A későbbi századok kiadástörténetének ismertetése után a kiállítás bepillantást nyújt a szerzővel kapcsolatos kutatásokba, rámutatva a hazai, ezen belül a szegedi eredményekre is.

A rendkívül gazdag könyves összeállítás – a teljesség igénye nélkül – igyekszik átfogó képet adni a „világirodalom legnagyobb költeményének” szerzőjéről.

http://www.sk-szeged.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét