Kezdőlap Irodalom Török Sophie és Babits Ildikó pereskedését mutatja be Székely László új kötete

Török Sophie és Babits Ildikó pereskedését mutatja be Székely László új kötete

219
0

Török Sophie és nevelt lánya, Babits Ildikó több mint tíz évig tartó pereskedését mutatja be Székely László A jó mostoha történetét még nem írták meg. Babits Mihályné Török Sophie és Babits Ildikó peres aktái című új kötete, amelyet hétfő este mutatnak be Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

 

BABITS MIHÁLY ÉS TÖRÖK SOPHIE HÁZASSÁGKÖTÉSE ALKALMÁVAL KÉSZÜLT KÉP (Budapest, 1921. január 15.), fotó: Székely Aladár – Országos Széchényi Könyvtár/ Kézirattár: Fond III/2315/36

 

    A bemutatót a Jaffa Kiadó Facebook-oldalán is lehet követni.

 

A könyv ismertetője szerint Székely László kötete izgalmas család- és irodalomtörténet, különleges korrajz és jogi érdekességek tárháza.

 

Főszereplői Babits Mihályné Török Sophie és Babits Ildikó, valamint Babits Mihály, a költőfejedelem és Basch Lóránt, az irodalom (és a barátja, Babits) iránt elkötelezett ügyvéd.

 

Az ismertető szerint Babits Mihály özvegyének, Török Sophie-nak és nevelt lányának, Babits Ildikónak fokozatosan megromló és bírósági eljárásokba torkolló csatározása mindeddig az irodalomtörténészek előtt volt ismert.

 

A hol szívszorító, hol már-már komikus fordulatokban gazdag pereskedés egy használt írógép tulajdonlása feletti civakodással indult, több mint tíz éven át húzódott, és sem Török Sophie halála, de még az 1956-os forradalom sem tudott véget vetni neki – olvasható a kötet ismertetőjében.

 

Az óriási peranyagot Székely László jogász írta összefüggő történetté, értően kalauzolva az olvasót a jog útvesztőjében, sorba rendezve a krimibe illő eseményeket, feltárva összefüggéseiket. A szeretet és gyűlölet végletei közt vergődő anya-lánya viszony és a hátterében a tanúk elbeszéléseiből kirajzolódó “kis magyar valóság” is megjelenik a könyvben. A mindeddig levéltárak mélyén rejtőző szövegek pedig jelentős segítségül szolgálhatnak kutatóknak, oktatóknak is.

 

Székely László 1958. március 15-én született Budapesten. 1982-ben szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán (ÁJK).

 

Székely László 1982 óta tanít az ELTE ÁJK polgári jogi tanszékén, 1992-ben beválasztották a Szerzői Jogi Szakértői Testület tagjai közé, 1996 óta oktat a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán, 2008 óta az ELTE Jogi Továbbképző Intézet igazgatója.

 

A Magyar Országgyűlés 2013-ban hat évre megválasztotta az alapvető jogok biztosának.

 

A könyvbemutatón a szerzővel, a kötetet lektoráló Papp Zoltán Jánossal, Légrádi Gergely és Nagy Ágnes szerkesztővel, valamint Bálinger Bélával, a Központi Antikvárium szakmai vezetőjével Juhász Anna beszélget.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét