Kezdőlap Irodalom IRODALMI SZERELMEK VIII. – Kaffka Margit és Lesznai Anna élete

IRODALMI SZERELMEK VIII. – Kaffka Margit és Lesznai Anna élete

68
0

Június 29-én a közönség kedvenc sorozatával, az Irodalmi szerelmek nyolcadik részével ünnepeljük, hogy újra a valós térben találkozhatunk közönségünkkel, ráadásul ezúttal rendhagyó helyszínen, a Budavári Palotanegyed Oroszlános udvarában!

 

 

Az irodalmi szerelmek est minden alkalommal különleges csemege, ahol a magyar klasszikus és kortárs irodalmi élet nagyjai kicsit más, eddig kevésbé ismert oldalukról mutatkoznak be. Ezeken az alkalmakon ugyanis a versek, regények, lírai, prózai alkotások mellett az élet, a küzdelmek, a sikerek, a szerelmek, egy-egy alkotó élet pillanatai kerülnek középpontba. A felolvasószínházban az írók, költők saját szövegei, levelei elevenednek meg, mi pedig ezeket a szövegeket szerelmeik szemszögéből is megvizsgáljuk.

 

Az est fókuszában ezúttal a századforduló magyar irodalmának két kivételes alkotónője, a Nyugat köréhez tartozó két különleges tehetség: a 38 évet élt Kaffka Margit (1880-1918) és sokak pártfogója, Lesznai Anna (1885-1966) kerül. Miként éltek, miként tudtak érvényesülni, hogyan kapcsolódtak a Nyugathoz, kik voltak szerelmeik, tudtak-e boldogan élni és milyen műveket hagytak ránk?

A fiatalon, spanyolnáthában elhunyt Kaffka Margitot Ady Endre „nagyon-nagy író-asszony”-nak nevezte, akinek 1912-ben jelent meg első (és talán legfontosabb) nagyregénye, a Színek és évek, ami máig aktuális és kiemelkedő alkotás. Lesznai Anna költő, író, iparművész, a Nyolcak vendégtagja lírai verseinek fő motívumai a kert, a föld, a fa, a virág. Meséskönyveit maga illusztrálta, önéletrajzi regénye, a Kezdetben volt a kert emlékezés és korkép is egyben. Lesznai olyan korszakos alkotóknak volt támogatója, mint József Attila.

 

Az esten a beszélgetés mellett izgalmas felolvasószínházban elevenedik meg a két kivételes életút.

 

Közreműködők:

Lovas Rozi színművész

Nagy-Kálózy Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész

Menyhért Anna

író, kutató

Szécsi Noémi író

Juhász Anna

irodalmár, szerkesztő

 

További információkért kérjük olvassa el figyelmesen járványügyi óvintézkedéseinket.

Esőhelyszín:

Várkert Bazár, Rendezvényterem

 

https://varkertbazar.hu/

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét