Tudta, hogy testünk nem 100%-ban emberi? Sőt, a számok tükrében a mikroorganizmusok vannak többségben! Június 27-én a Mikroorganizmusok Világnapja a bennünk élő baktériumok fontosságára hívja fel a figyelmünket.
Az emberi szervezetben élő mikroorganizmusok jelentőségét az elmúlt tizenöt évben fedezte fel a tudomány a génszekvenálás módszerének köszönhetően. Bennünk és rajtunk élnek, életközösséget alkotnak velünk. Nem is akármilyen mennyiségben: számuk 1.3-szerese a saját sejteink számának, illetve génjeiknek száma 150-szerese az ember génjeinek! Az emberben élő mikroorganizmusok központja a bélrendszerben, azon belül is a vastagbélben van, közismertebb nevén ez a bélflóra.
A tudósok rájöttek, hogy a bélflóra állapotától függ az emberek betegségeinek 90%-a,
és óriási szerepe van a betegségek kezelésében és a megelőzésben egyaránt. Köztudott, hogy az elhízás, a cukorbetegség, az IBS és az immunrendszerünk állapota direkt összefüggésben van a belekben élő mikroorganizmusokkal, ami nem meglepő, hiszen ezek a betegségek az emésztőrendszerhez kapcsolódnak.
De ki gondolná, hogy a bélflóra az idegrendszerünk állapotát is meghatározza?
A hosszútávú megfigyeléses vizsgálatokban azt észlelték a kutatók, hogy a szociális visszahúzódás és levertség mértéke is összefügg a bélflóra összetételével, valamint sokszínűségük csökkenése a beszédkészség csökkenését okozza. A legújabb kutatások egyértelmű összefüggést találtak a depresszió és az autizmus gyógyításával kapcsolatban is.
Mégiscsak a mi testünk, vegyük a kezünkbe az irányítást!
„Kevesen tudják, hogy elsősorban a táplálkozásunktól függ az, hogy a bélflóránkban milyen mikroorganizmusok élnek. Azok a típusú baktériumok fognak túlsúlyba kerülni, amiket etetünk. Ördögi kör, hiszen a bélflóránk állapota, többek között befolyásolja, hogy milyen ételeket kívánunk, hogy fogyunk vagy hízunk. Ha sok cukrot fogyasztunk a rossz baktériumokat tápláljuk, ha sok rostot, akkor a jó baktériumokat. Ahhoz viszont, hogy a jó baktériumok megfelelő mennyiségű tápanyagot kapjanak, napi 30 g rostot kell fogyasztanunk, vagyis az egészséges bélflóra egyik alappillére a megfelelő mennyiségű és változatos rostfogyasztás.” – fejti ki a világnap kapcsán Vadász Bálint, az egészséges bélflóra egyik hazai zászlóvivője. A fiatal startupper idén márciusban az activé FiberShake egészséges ital kifejlesztésével megnyerte a 2021-es World Food Innovation Awards-ot.
Források:
https://activefibershake.com/blogs/blog
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210406132000.htm https://www.nature.com/articles/d41586-020-00198-y
http://napmedia.hu/