Kezdőlap Film- és színházművészet A Scapin furfangjaival folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok Moliére-sorozata

A Scapin furfangjaival folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok Moliére-sorozata

304
0

A Scapin furfangjaival folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok Moliere-sorozata, a kacagtató vígjáték egyik főszerepében augusztus 8-án és 9-én Koltai Róbertet láthatja a közönség – tájékoztatta a fesztivál sajtóreferense szerdán az MTI-t.

 

 

    Izsák Bernadett közölte, a Moliére-komédiák immár állandó részesei a fesztivál repertoárjának. A pergő cselekmény mozgatórugója ezúttal egy ravasz szolga, aki hamar felismeri az emberek esendőségét, és kénye-kedve szerint irányítja őket. Scapin a mai értelemben egy célorientált “menedzser”, aki minden problémát megold, az ügyeletes hatalmaskodókat pedig a szent cél érdekében átveri. Az 1600-as évek végén íródott mű ízig-vérig modern vígjáték, melynek helyzetei, karakterei ma is ugyanolyan aktuálisak, és mindannyiunk számára ismerősen csengenek: a képmutatók, a pénzsóvárok és fösvények ma is köztünk élnek.

 

    “Moliere egy olyan szerző, akit a nyárban jó megnézni. Rettenetesen szórakoztató, sok humor, ugyanakkor szikrázó gondolatiság jellemzi a darabjait” – fogalmazott Herczeg T. Tamás, a darab rendezője.

 

    A színházi szakember elárulta, hogy amikor Gérard Depardieu 2014-ben a Szegeden játszott, és meghallotta a Moliere-fesztiválra vonatkozó terveket, azonnal adott egy szándéknyilatkozatot, hogy mindenben segít, támogatja a játékok vezetőinek szándékát. A rendező hozzátette: a Scapin furfangjait is épp Gérard Depardieu ajánlotta figyelmemébe.

 

 A különleges darabra sokszínű szereplő- és alkotógárda állt össze.

 

A csavaros eszű szolgát Sorbán Csaba alakítja, míg az uraskodó atyák szerepében Koltai Róbert, és számos magyar játék- és tévéfilm elismert művésze, Cserna Antal látható.

 

Az előző szegedi Moliére-darabok népszerű színészei is szerepelnek a darabban, így Balog József, Sebők Maya, Farkas Andrea, Farkas László Róbert és Kancsár József is színpadra lép.

 

A műben a Szegedi Nemzeti Színház két fiatal művésze is bemutatkozik: Menczel Andrea és Poroszlay Kristóf először játszik Szabadtéri-produkcióban.

 

A látványért és a jelmezekért ezúttal is Bianca Imelda Jeremiás felel, aki fantáziadús, expresszív formavilágot álmodott meg.

MTI/https://www.szegediszabadteri.hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét