Kezdőlap Programajánló Erkel-ösztöndíjasok adnak koncertet Gyulán

Erkel-ösztöndíjasok adnak koncertet Gyulán

51
0

 Erkel-ösztöndíjban részesülő gyulai fiataloknak rendez hangversenyt az Erkel Ferenc Társaság június 18-án. Aznap adnak át a gyulai Erkel Ferenc Emlékház részére öt, egykor a zeneszerző személyes használatában lévő tárgyat is – tájékoztatta az Emlékházat is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft közleményben az MTI-t.

 

 

    Mint írják, az Erkel Ferenc Társaság szervezésében megvalósuló koncert fellépői – Szegedi Réka Panna, Rózsa Kitti és Pusztaszegi Ákos – a gyulai önkormányzat művészeti ösztöndíjasai.

Az Erkel Ferenc Művészeti Ösztöndíjat Gyula képviselő-testülete hívta életre 2018-ban. Az egy, teljes tanévre szóló, havi 25 ezer forintos ösztöndíjat olyan 30 év alatti gyulai fiatalok kaphatják, akik közép- vagy felsőfokú intézményben folytatnak jeles eredménnyel művészeti tanulmányokat.

Az este fél nyolctól, az Almásy-kastély parkjában – eső esetén a Stefánia-szárnyban – kezdődő koncerten a fiatal tehetségek Mozart-, Vivaldi-, Haydn-, Telemann-, Massenet-, Mascagni- és Erkel-darabokat játszanak.

A hangversenyen közreműködik Gál Csaba zongoraművész, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar és az Erkel Ferenc Vegyeskar Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnöke vezénylete mellett.

Az 1989-ben Gyulán megalakult Erkel Ferenc Társaság – amelynek célja a város híres szülötte, Erkel Ferenc emlékének ápolása és életművének népszerűsítése – úgy tervezi, a jövőben rendszeresen biztosít majd fellépési lehetőséget a következő évek ösztöndíjasai számára is.

Az ingyenesen, ám regisztráció ellenében látogatható koncerten adják át Erkel Ferenc Társaság Tiszteletbeli Tagja címet is.

Ugyanazon a napján adják át az Erkel Ferenc Emlékháznak azokat a tárgyakat, amelyeket Erkel Ferenc ükunokájának, Szőnyi Zoltán zongoraművésznek az özvegye, Szőnyi Martha ajánlott fel.

Ezek között van egy 1874-ből származó fényképalbum, amelyet a zeneszerző Hunyadi László című operája bemutatójának 30. évfordulóján, a 200. előadás emlékére kapott a Nemzeti Színháztól.

Erkel karmesteri pálcájának faragott, elefántcsontból készült díszfogantyúja, valamint egy korabeli fénykép Liszt Ferencről, a zeneszerző pálya- és intézményalapító társáról szintén a gyulai múzeumhoz kerül, ahogyan egy névjegykártya is, melyet Liszt adott Erkelnek.

A tárgyakat a koncert kezdését megelőző egy órában a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont télikertjében meg lehet tekinteni – közölte az Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét