Kezdőlap Egyebek Színes programokkal készülnek Pécsen a Régészet napjára

Színes programokkal készülnek Pécsen a Régészet napjára

44
0

Gazdag és szerteágazó témákat ölel fel a Régészet napjához kötődő pécsi eseménysor június 18. és 20. között – tájékoztatta a Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-t.

 

   Az intézmény közleménye szerint az eseménysorozat három napja alatt az érdeklődők bebarangolhatják a török-kori Pécset, érdekességeket tudhatnak meg többek között az Ókeresztény Mauzóleumról, a pécsi belváros történelmi-építészeti örökségéről, valamint a mohácsi csatatér-kutatásról és tömegsír-feltárásról is.

 

    A programsor június 18-án kezdődik a Csontváry Múzeumban, ahol az érdeklődők a mohácsi csata tömegsírfeltárásainak történetét ismerhetik meg Simon Béla történész-főmuzeológus jóvoltából, majd az 1526-os mohácsi csata régészeti kutatásainak kulisszái mögé tekinthetnek be Bertók Gábor régész-főmuzeológus, a Mohács 500 csatatér-kutatási program vezetőjének kalauzolásával.

 

    Június 19-én a természetbe hív a Gábor Olivér régész-főmuzeológus által vezetett Jakab-hegyi túra, amelynek részvevői megtekinthetik a pálos kolostort, valamint a vaskori sáncokat és halomsírokat, emellett a Zsongor-kőről eléjük táruló látványában is gyönyörködhetnek.

 

A Székesegyház elől régészeti séta indul, amely Pécs történeti belvárosában kalauzolja végig az érdeklődőket Tóth Zsolt régész-főmuzeológus vezetésével.

 

  Június 20-án délelőtt a pécsi Ókeresztény Mauzóleumban Neményi Réka régész-muzeológus tart helyszíni vezetést, amelyen az érdeklődők részletes információkat kapnak az különleges építészeti emlékről és annak falfestményeiről.

 

 

Vasárnap délután a pécsi, Kórház téri Jakováli Hasszán dzsámi elől indul városi séta, amelyen Varga Szabolcs történész vezetésével megismerkedhetnek meg a csatlakozók a város török-kori emlékeivel, a hódítók új kultúrájával, a szakrális épületek funkcióival, valamint megtudhatják, hogyan éltek együtt a muszlimok és keresztények az oszmán fennhatóság időszakában.

 

A programokról bővebb tájékoztatás olvasható a közgyűjtemény honlapján, a www.jpm.hu oldalon.

MTI/https://www.jpm.hu/programok

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét