Kezdőlap Képzőművészet Turcsány Villő: PULZUSIMPULZUSOK – interaktív térinstalláció

Turcsány Villő: PULZUSIMPULZUSOK – interaktív térinstalláció

306
0

H. Bergson szerint a test egy médium: „A test a fogadott és visszaadott mozgások átmeneti helye, a ránk ható dolgok és azon dolgok közötti kötőjel,amelyre mi hatunk. Egy szóval a szenzo-motorikus folyamatok helye.”

A Trafó Kortárs Művészetek Háza 2021. június 16-án egy különleges, három napig látogatható eseménnyel nyitja meg kapuit.

A járványhelyzet miatti kényszerleállás után végre bejárhatóak az átépített terek, ahol a belépőket egy olyan audiovizuális élmény fogadja, amely a konkrét, valós időben minden jelenlévő mozgása által tovább alakítható. Ezáltal megvalósul egyfajta „posztreprezentatív tér” (N. Sternfeld), ahol észrevétlenül válunk a játék részesévé és a történés szereplőivé. Turcsány Villő programozott képletei alapján ingaszobrai sajátos ritmusban mozognak a térben.

A téralkotás dramaturgiája lehetővé teszi, hogy biológiai és szellemi lényegünk absztrahált formákon keresztül láthatóvá váljon. Testünk pulzusszámai, a szisztolés és diasztolés lüktetések képezik az első „szólamot”. Egy szűk folyosó ösvényén haladva lépünk be a színháztér ingamozgások alkotta többszólamú rendszerébe, melyhez térbeli mozgásaink jelekké alakított ritmusa társul. Egy hatalmas vásznon egyszerre válik láthatóvá az ingák adta impulzusok ritmusképlete és az egyéni mozgások pontként vagy vonalként megjelenő absztrakt és folyamatosan mozgó jelstruktúrája. A véletlen nézői jelenlét tehát a térben jeleket generál, amelyeket egy szoftver alapú rendszer szintetizál és „mozgóképpé” alakít.

A komponált hang és ritmus, a mozgások hőérzékelésen alapuló szenzoros rögzítése, valamint a vetítés-animáció élményteret hoznak létre: a kísérleti tereppé alakuló színháztér a meditáció – interakció – participáció közegébe fogadja be a látogatót.

I’m O.K.

German Kinga

Turcsány Villő szobrász, multimédia művész

Szobrászművészként 1997-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

Sokszínű alkotó, a hazai kortárs művészeti élet meghatározó egyénisége: munkásságában a plasztikai, performatív, hangművészeti, valamint kísérleti zenei alkotások egyaránt jelen vannak. Munkái hazai és nemzetközi, csoportos és egyéni kiállításokon szerepelnek, magán- és közgyűjtemények részét képezik. Egyetemi kurzusok tematikájának kidolgozása és vezetése során egy kreatív látványtervező- téralkotó oktatói módszertan strukturálását indította el.

Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskolájának doktorjelöltje, multimédia-művészet DLA-tagozaton. Kutatási témája: A téralkotás dramaturgiája – kortárs installáció mint hibrid médium.

A megnyitóhoz kapcsolódó program: 19.00

AV Talks & Walks a kiállítótérben, a kiállítás együttműködőinek és kurátorának részvételével. A tárlatsétát vezeti: Kovács Andrea, a Trafó AV Composers sorozatának szerkesztője.

Az installáció látogatható:

2021. június 16-án 18.00-22.00, június 17-18-án 16.00-22.00 óráig

Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Budapest, Nagyterem és fogadótér

Alkotó: Turcsány Villő

Kurátor: German Kinga

Produkció-felelősök: Trafó Kortárs Művészetek Háza és MOME Budapest

Produkciós partner: Code and Soda, XORXOR

Vizuális identitás: Cosovan Attila

Kapcsolódó keretprogramok:

2021. június 17. 18.00-19:30

Kerekasztal-beszélgetés: Interdiszciplináris alkotás, digitális térformálás, látogatói bevonódás és designkommunikáció a Pulzusimpulzusok fényében

A beszélgetés résztvevői: Turcsány Villő, German Kinga, Cosovan Attila, Fülöp József, Orosz Márton. Moderátor: Hamvai Kinga

Limitált nézőszám, regisztráció szükséges a jegypenztar@trafo.hu címen!

A beszélgetéssel egy időben az installáció megtekinthető a Nagyteremben.

2021. június 18. 18.00 és 20.00 (2 x 50 perc)

Bolcsó Bálint és Turcsány Villő: Modulációk variációi – élő elektronikus improvizáció

Együttműködők:

Mozgatási rendszerfejlesztés: Kovács Róbert / Hasso Plattner Institute, Potsdam

Generatív kép, munkatárs: XORXOR

Interaktív hangtechnika: Krasz Ádám / MOME Doktori Iskola

Technológiai konzulens: Szabó András / Code and Soda

Szoftveres fejlesztés: Horák György / Code and Soda

Látvány konzulens: Lódi Csaba / Lollart

Kurátorasszisztens: Hamvai Kinga / MOME Doktori Iskola

Techikai produkciós asszisztens: Nagy Réka / MOME Média Intézet

Technikai munkatársak: Trafó, Alpintechnika Pro

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alapprogram, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Lollart, Code and Soda

A bemutató a MOME Doktori Iskola Multimédia DLA-programján Turcsány Villő mestermunka-fejlesztéséhez kapcsolódik.

Az installáció és minden program ingyenesen látogatható.

A Trafó a hatályos járványügyi rendelkezéseknek megfelelően csak védettségi kártyával vagy applikációval látogatható. Az épületben kötelező a maszk viselése.

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét