Kezdőlap Kiemelt Bartók-műveket is hallhat a közönség a fesztiválon

Bartók-műveket is hallhat a közönség a fesztiválon

48
0

Bartók Béla műveivel, a Kelemen Kvartett fellépésével, Liszt-Bartók esttel és táncelőadással is várja a közönséget a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek május második felében.

 

 

    A szervezők MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint a fesztivál Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét helyezi fókuszba számos műfajon keresztül.

 

Ezzel együtt nem hiányozhatnak a programból a világhírű zeneszerző művei sem, így a fesztivál második fele is tartogat néhány különlegességet a Bartók-rajongóknak – emelik ki a közleményben.

 

    Május 20-án és 23-án a Kelemen Kvartett csaknem három év szünet után, megújult formában tér vissza a színpadra két estén Bartók összes vonósnégyesével.

 

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a görög hegedűművésszel, Jonian Ilias Kadeshával és az angol csellistával, Vashti Mimosa Hunterrel együtt lép a közönség elé.

 

  Május 24-én Liszt-Bartók-est várja a közönséget. A Szent István Filharmonikusok estjén Liszt Ferenc kései zenekari kompozíciója, A bölcsőtől a sírig című szimfonikus költemény hallható.

 

Ezt követően a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium egykori növendéke, a Zeneakadémia hallgatója, Pellet Sebestyén a zongoraverseny-irodalom egyik legvirtuózabb művét, a Haláltáncot adja elő.

 

Az esten bemutatják Leo Mujic, nemzetközi hírű horvát koreográfus munkáját is, aki Bartók táncjátékát, A fából faragott királyfit állította színpadra.

 

 Május 26-án látható Madaras Gergely, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett Bartók-estje.

 

A Concerto zenéje által inspirált táncelőadás a zeneszerző személyét színpadi szereplőként idézi meg, de feltűnnek más, Bartók-művekből ismert alakok is, a Kékszakállú, a Mandarin és a Fából faragott királyfi.

 

A produkció koreográfusa Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője.

 

Az est karmestere, Madaras Gergely a hangverseny első részében a bartóki életmű meghatározó darabját, a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című kompozíciót vezényli.

 

    A Müpa szervezésében megvalósuló Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról a www.bartoktavasz.hu oldalon található további információ.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét