Kezdőlap Fotóművészet Képekben gondolkodnak – Filmesek fotói a Műcsarnokban

Képekben gondolkodnak – Filmesek fotói a Műcsarnokban

52
0

Filmkészítők fotográfiáiból válogat a Műcsarnok Képekben gondolkodnak – Filmesek fotói címmel péntektől megtekinthető kiállítása.

 

 

    Miért lehet bemutatásra érdemes egy filmes fotója? – teszik fel a kérdést a tárlat rendezői a Műcsarnok által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint.

 

    Mint az ajánló emlékeztet, a mozgókép voltaképpen állóképek sorozata, így a film(kép) esztétikája hasonlít a fotó esztétikájához, a film azonban mégsem fotó, hiszen lényege a mozgás, így az állókép formai adottságai folyamatosan megváltozhatnak.

 

    A filmesnek tehát nagyon is más látásmóddal, művészi szemlélettel kell rendelkeznie, mint a fotósnak. A filmesek fotóinak sajátossága abban ragadható meg, hogy fotó és film határterületén mozognak, fotográfiaként, mégis a filmművészet vonzásában – fogalmaznak a kiállítás szervezői.

 

    A Gelencsér Gábor által rendezett tárlat felvonultatja a közelmúltban elhunyt “fényképező filmesek” – Gaál István, Kósa Ferenc, Sára Sándor és Zsigmond Vilmos – ma már klasszikusnak tekinthető fotóit.

 

Az összeállítás bemutatja elődeiket is: azoknak a filmeseknek a fényképeit, akik a némafilm vagy a korai hangosfilm korszakában gyakran fényképészként kezdték pályájukat és abból váltottak át az új médiumra.

 

    Mint a közlemény hangsúlyozza, a válogatás kitér a kortársakra is, az egész szakmát megszólítva: nemcsak operatőröket és rendezőket, hanem a filmezés bármely területén működőket is.

 

    A Képekben gondolkodnak című kiállítás péntektől szeptember 26-ig tekinthető meg védettségi igazolvány bemutatásával.

MTI/Műcsarnok – Kunsthalle Budapest

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét