Kezdőlap Film- és színházművészet Online színházi előadás felvételről – Ibsen: A nép ellensége

Online színházi előadás felvételről – Ibsen: A nép ellensége

116
0

Stockmann doktor felfedezi, hogy a városát felvirágoztató gyógyforrások vize mérgezett. A lakosság, élén a polgármesterrel, aki mellesleg Stockmann bátyja, nem akar szembesülni az igazsággal. Lassan az egész város a pénz hatalmával és a hivatali korrupcióval is küzdő doktor ellen fordul.

 

 

Ibsen egy újságban megjelent rendőrségi hír nyomán írta A nép ellenségét 1882-ben, három évvel a Nóra és egy évvel a Kísértetek után, épp a Kísértetek fogadtatásán felbőszülve.

 

Stockmann doktort részben saját magáról mintázta: 1848-ban, amikor kitört az első schleswig-holsteini háború, a húszéves Ibsen szenvedélyesen agitált a németek ellen.

 

Látván, hogy honfitársai magukra hagyják a dánokat, egyre elkeseredettebben adott hangot annak, mennyire megveti a gyávaságukat.

 

Katona József Színház

Szerző: 

Henrik Ibsen

Rendező: 

Zsámbéki Gábor

 

Időtartam: 

1 óra 45 perc, szünet nélkül

Időpont: 

2021. május 6. 19:00 CEST

Nyelv: magyar

 

Annyira kiéleződött az ellentét közte és a környezete között, hogy lassan az egész társdalomban a saját ellenségét látta.

 

A nép ellenségét Ibsen késői önéletrajzi ihletésű darabjai követték: a Vadkacsa (1884), a Rosmersholm (1886) és a Hedda Gabler (1890).

 

A Polgármester reklámfilmjét Székely Kriszta készítette.

Forrás: https://eszinhaz.hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét