Kezdőlap Fotóművészet A szépség mindenekfölött – Letizia Battaglia fotókiállítása az Olasz Kultúrintézetben

A szépség mindenekfölött – Letizia Battaglia fotókiállítása az Olasz Kultúrintézetben

515
0

 

A női szépséget kutatja A szépség mindenekfölött címmel a világhírű palermói fotóriporter, Letizia Battaglia tárlata, amely csütörtökön online nyílik meg a Budapesti Olasz Kultúrintézet Xénia Galériájában, a Budapest FotóFesztivál keretében.

 

 

    Letizia Battaglia a ma is élő fotográfus legendák egyike. 1935-ben született Palermóban, a 70-es és 90-es évek között a L’Ora című napilap fotóriportereként dolgozott, ezáltal testközelből fotózta az akkori évtizedekben dúló, legkeményebb maffiaháborúk nyomait – idézi fel a Budapesti Olasz Kultúrintézet által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

 

  Mint a szervezők emlékeztetnek, Letizia Battaglia 1985-ben első európai nőként nyerte el New York-ban a Eugene Smith-díjat, majd a későbbiekben is számos nemzetközi díjjal jutalmazták rendkívüli érzékenységű társadalomábrázoló fotóit. Sokoldalú, fáradhatatlan érdeklődése, munkája egyéb területeken is megnyilvánult: a fotózás mellett dolgozott rendezőként, folyóirat-szerkesztőként és városvezetési tanácsosként is, mindemellett aktív környezetvédő. 1991-től a csak nők által szerkesztett Mezzocielo című, kéthavonta megjelenő kulturális, politikai és környezetvédelmi folyóirat igazgatója.

 

A Budapestre érkező kiállítás központi témája a nő, a női szépség.

A tárlat 30 fotográfiája különböző korú nőket ábrázol, egészen eltérő szituációkban és környezetekben.

 

Néhány kép Letizia Battaglia korai fotóriporteri munkásságának idejére nyúlik vissza, amikor a 80-as, 90-es évek kegyetlen maffiaháborúi zajlottak Palermóban.

 

A címben említett szépség egyértelmű utalás a kortól és kontextustól független női szépségre – fogalmaz a közlemény.

 

    “Háborúk, környezetszennyezés, szegénység, maffia, a fotósok mindenhol ott vannak és mindenről be akarnak számolni. Majd elérkeznek azok a pillanatok, amikor mindez elviselhetetlenül feleslegessé válik, és mást keresel. A békét keresed, egy simogatást, egy mosolyt. Egy nő egyszerű, meztelen teste, nekem ma, 86 évesen, az maga a szépség. Egy kislány komoly pillantása, amit véletlenül elkapok, az maga az öröm. A többit elvégzi a fényképezőgép” – idézi a közlemény Letizia Battagliát.

 

 Az érdeklődők csütörtök 18 órától élőben követhetik a kiállítás megnyitóját az Budapesti Olasz Kultúrintézet Youtube-csatornáján.

    A tárlat keretében május 18-án 20 órától a Távmozi platformon vetítik majd Kim Longinotto angol rendező Letizia Battaglia munkásságáról szóló, Shooting the Mafia (Aki a maffiát fotózta) című dokumentumfilmjét, amelyet a tavalyi Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon mutattak be.

    A kiállítás, amint a járványügyi szabályok lehetővé teszik, élőben is látogatható lesz május 20-ig.

MTI/avvenire.it

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét