Kezdőlap Irodalom Művészeti projektek Janikovszky Éva születésének 95. évfordulója alkalmából

Művészeti projektek Janikovszky Éva születésének 95. évfordulója alkalmából

193
0

 

Április 23-án lenne 95 éves Janikovszky Éva (1926-2003) Kossuth- és József Attila-díjas író. Az évforduló alkalmából számos irodalmi és művészeti projekt valósul meg közölte a Móra Kiadó az MTI-vel.

 

 

    Az évfordulóhoz kapcsolódva Poket zsebkönyvként jelent meg az Égigérű fű című kötet, valamint új kiadást kapott a szerző 1938 és 1944 között írt fiatalkori naplója is – írja a közlemény.

 

Janikovszky Éva születésnapja alkalmából a budapesti 6szín online előadás formájában műsorára tűzi április 23. és 25. között Az úgy volt, és A lemez két oldala című darabokat.

    Emelett várhatóan az őszi Margó Fesztiválon mutatkozik be egy válogatás Janikovszky Éva felnőtteknek szóló írásaiból.

 

A kötet érdekessége lesz, hogy a szerző fia, Janikovszky János – a Móra Kiadó vezetője – saját gondolataival egészítette ki a válogatott írásokat.

 

    Elkészítés alatt áll Isabelle Aboulker 12 perces kórusművének magyarországi ősbemutatója is.

 

A francia zeneszerző a művet a Si j’étais grand (Ha én felnőtt volnék) című Janikovszky Éva-kötet alapján írta 1968-ban.

 

 

A francia szöveget Varró Dániel fordította vissza magyarra.

 

    A Móra Kiadó Janikovszky Éva születésnapja alkalmából egy jótékonysági projektben Babos Bertalan (Zsili) segítségével újította fel a Bethesda Kórház egyik fő homlokzati kerítését. A kerítésre Janikovszky Éva-köteteket is festettek – olvasható a közleményben.

    Janikovszky Éva 1964 és 1987 között a Móra Kiadó főszerkesztője volt.

 

A gyermek és ifjúsági irodalom ügyének előmozdítása számára nem csupán munka, hanem hivatás volt. Aktív részt vállalt a Móra Kiadó privatizálásának megszervezésében, nyugdíjazása után is részt vett a kiadó életében – írja a közlemény.

 

Emellett 1978-tól, megalakulásától 1995-ig elnöke volt az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának. Elnökségi tagja volt az UNICEF Magyar Bizottságának, 1996-tól elnöke volt az írószövetség gyermekirodalmi szakosztályának is.

MTI/Azt mondom, olvasni jó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét