Kezdőlap Programajánló Ingyenes közvetítés – Dvorák művei szólalnak meg a Budapest Quartet Weekenden

Ingyenes közvetítés – Dvorák művei szólalnak meg a Budapest Quartet Weekenden

80
0

Antonin Dvorák cseh zeneszerző műveire épül az idei online Budapest Quartet Weekend (BQW) április 16. és 18. között, a programokat ingyenesen, online közvetítik.

 

 

    A fesztivál újdonsága, hogy néhány mű erejéig kitekint a vonósnégyesek világából, így a nyitókoncerten a Keller András hegedűművész vezette Keller Kvartett és Várjon Dénes zongoraművész Dvorák A-dúr zongoraötösét adja elő – közölték a szervezők az MTI-vel.   

 

 A fesztiválon fellép az Accord Quartet, a Central European String Quartet, a Deák Vonósnégyes, a Kállai Kvartett, a Kodály Kvartett, a Szervánszky Quartet, a Szigeti Quartet, valamint a művészeti vezető G. Horváth László hegedűművész együttesei, az Anima Musicae Kamarazenekar és a Quartetto Speranza.

 

Az elhangzó műveket zenetörténeti előadás vezeti be.    

 

A koncertek műsorvezetői Becze Szilvia és Bolla Milán, a Magyar Rádió munkatársai.

 

A programokat ingyenesen, online közvetítik az Anima Musicae Kamarazenekar honlapján, valamint a zenekar és a BQW – Budapest Quartet Weekend Facebook-oldalán.  

 

Dvorák tizennégy teljes vonósnégyest, két vonósnégyes-tételt és a monumentális Ciprusok című szerelmi dalciklus átiratát készítette el kvartettre.

 

Életművét végigkísérte a vonósnégyes műfaja és a vonós hangszerek iránti vonzalom.

 

Leghíresebb műve az F-dúr Amerikai kvartett, többi műve azonban ritkábban hallható.

 

Összes vonósnégyese szinte sehol nem csendül fel egy rövid időszakon belül, így a BQW rendezvénye nemzetközi viszonylatban is hiánypótló.     

A BQW fesztivál a kamarazenei műfajok csúcsát, a vonósnégyest állítja a középpontba.

 

Évente egy-egy választott zeneszerző összes kvartettjét bemutatja, így adva átfogó képet a szerző életútjáról és zeneszerzői munkásságáról vonósnégyesei tükrében.

MTI/Marjai Judit/Zeneakadémia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét