Kezdőlap Film- és színházművészet Színházi világnap – A Tiszavirág című darabot mutatja be online a Pesti...

Színházi világnap – A Tiszavirág című darabot mutatja be online a Pesti Magyar Színház

249
0

 

A Tiszavirág című darabot mutatja be online a Pesti Magyar Színház szombaton, a színházi világnapon.

 

 

    A darab egy igazi angol humorú, szívbe markoló történet arról, hogy a tragédiák feloldása mindig onnan jön, ahonnan a legkevésbé várnánk – írják az MTI-hez eljuttatott közleményben, hozzátéve, hogy az előadást, amelyet 14 éves kortól ajánlanak, a pandémiás helyzet miatt ebben az évadban online tekintheti meg a közönség.

 

    Mint hangsúlyozzák, a Tiszavirág című produkció fontos vállalás, ugyanis társadalmunkban a halál tabutéma, nem szívesen beszélünk róla, csakúgy, mint az élet negatív történéseiről, a negatív érzelmekről vagy a betegségekről.

 

A boldogság, az egészség, a fiatalság kultuszát éljük, pedig az élet nemcsak napfényből áll, helye van az árnyéknak is, az öröm mellett a bánatnak, az egészség mellett a betegségnek, az élet mellett a halálnak.

 

    A legtöbben tehetetlennek érzik magukat, amikor környezetükben valakit ilyen veszteség ér. A segíteni akarás és a jó szándék megvan, de mintha az eszközök hiányoznának.

 

Az előadás olyan újfajta szemszögből láttatja ezeket a lelki folyamatokat, amely által mi magunk is közelebb kerülhetünk saját életünk tragédiáinak újraértelmezéséhez – emelik ki a közleményben.

 

    Joe White Tiszavirág című darabja, amely Cseke Lilla Csenge és Horváth János Antal fordításában látható, Shropshire-ben, egy apró angliai faluban játszódik, ahol mindenki ismeri egymást, a közösségtudat erős, és ahol a magány mindig jelen van.

 

Az egykor négytagú család – apa, anya, fiatal lányuk és az öngyilkosságot elkövető fiúk ki nem hűlt helye – egy napjáról szól.

 

A darab e tragédia első évfordulóján játszódik.

 

Az eltelt év során mind a három szereplő eltérő módon próbálja feldolgozni a gyászt: a lány önámításba menekül, az anya önpusztításba kezd, és az tölti ki az egész napját, hogy videokazettákat néz a fiáról, az apa képtelen kimondani a fia nevét és már nem tud a felesége szemébe nézni.

 

    Ennek a családnak a közepébe véletlenül ékelődik Harry, aki elkerülhetetlenül hatással lesz az életükre, ugyanis általa válik újból minden pillanat a nagy és nehéz terhek ellenére egy valamilyen formában továbbélhető élet elemévé.

 

Neki köszönhetően jöhetünk rá arra is, hogy igazán csak a kis dolgok számítanak.

 

A darab a legmélyebb rétegekig megmutatja mindazt a fájdalmat és az abból származó újjáépülést, amelyet a gyász folyamata a lélekben okoz.

 

    A Horváth János Antal rendezésében látható előadásban Soltész Bözse, Rancsó Dezső, Cseke Lilla Csenge és Bölkény Balázs játszik.

MTI/Magyar Színház /Fotók: Juhász Éva

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét