Kezdőlap Film- és színházművészet Több programmal emlékeznek a görög szabadságharc kitörésének 200. évfordulójára

Több programmal emlékeznek a görög szabadságharc kitörésének 200. évfordulójára

273
0

Dokumentumfilmmel, könyvvel, fényfestéssel és videoklippel is megemlékezik a Görög Intézet a görög szabadságharc kitörésének kétszázadik évfordulójáról.

 

 

    Március 25-én ünneplik a görög szabadságharc kitörésének 200. évfordulóját, amely egyben a modernkori Görögország megszületésének is ünnepe.

 

1821. március 25-én lázadás robbant ki a Peloponnészoszon, amely általános törökellenes felkeléssé szélesedett.

Akkor hangzott fel először a “Szabadság vagy halál!”, a függetlenség jelmondata.

 

A görög nép kilenc évig tartó harcot vívott, hogy az ország több mint négy évszázados oszmán megszállás után elnyerje szabadságát és függetlenségét – közölte a Görög Intézet hétfőn az MTI-vel.

 

    A bicentenárium alkalmából a Görög Intézet több nagyszabású projekttel készül.

 

Magyarországon élő görög származású művészek előadásában videoklipet készítettek a görög himnuszról magyar és görög nyelven, emellett A görög szabadságharc 200. évfordulójára címmel a napokban kétnyelvű könyv jelenik meg, amely tartalmaz egy korabeli vers- és prózagyűjteményt.

    Budapest görög szíve címmel 52 perces dokumentumfilm készült a magyarországi első görög diaszpóra történetéből, amely átível a 19.századon.

 

A film a pesti görögök Budapest metropolisszá válásában betöltött szerepéről, Széchenyi István és báró Sina György görög bankár barátságáról szól, továbbá arról is, hogy mi volt a szerepük a görögöknek a Lánchíd és a Magyar Tudományos Akadémia létrejöttében.

    A Nemzeti Múzeum épülete március 25-én, csütörtökön a görög zászló színeiben fog pompázni az évforduló tiszteletére.

MTI/wikipedia.hu/A navarinói csata Carney festményén

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét