Kezdőlap Film- és színházművészet Görög sorsok magyar filmen

Görög sorsok magyar filmen

152
0

Kedves Látogató!
 
Örömmel értesítünk, hogy a Görög Intézettel mától szoros kapcsolatot ápolunk.
Amennyire lehetséges, rendszeresen megjelenítjük kulturális és művészeti híreiket, s ha a korona is engedi, talán elmehetünk alkalmanként rendezvényeikre.
 
Biztos vagyok abban, hogy találsz kedvedre való olvasmányt! Visó

Isten és ember előtt, Feldobott kő – két magyar filmcím a hatvanas évek végéről, amelyben görög sorsok jelentek meg. Ebben az időszakban felélénkült az érdeklődés a görög polgárháború emigrációba kényszerült életsorsai iránt.

 

 

Balról jobbra: Balázs (Balázsovits Lajos), Iliász (Todor Todorov) és felesége, Irini (Nadezsda Kazassian), Sára Sándor „Feldobott kő” c. fimjében. Lugossy István fotója.

OSZK– Történeti Fénykép- és Videótár.

 

A magyar filmművészet két ikonikus alakjának, Sára Sándornak és Makk Károlynak filmjeiről jelent meg egy izgalmas tanulmány a Görög Intézet honlapján!

 

Az első magyar mozifilmet, amely magyarországi görögökről szól, a kor népszerű filmrendezője, forgatókönyvírója és színészei jegyzik. Makk Károly Isten és ember előtt (1968) című filmjéről van szó, amelynek forgatókönyvét Galambos Lajos írta saját novellája adaptációjaként főszereplői között pedig olyan sztárokat találunk, mint Psota Irén és Juhász Jácint.

 

A film mégis megbukott, méghozzá nemcsak a közönség és a filmkritikusok szemében, de Gyöngyösi Zoltán szerint még Makk sem emlékezett rá jó szívvel.

 

Mint írja, „ez volt az a produktuma, amelyről sem ő, sem mások sosem ejtettek egy szót sem a továbbiakban – láthatólag igyekezett mindenki elfelejteni azt is, hogy létezik.”

 

Társadalomtörténeti szempontból azonban  érdemes rá emlékezni és elgondolkodni bukásának okán.

 

Kelemen Ágnes Katalin tanulmányát itt olvashatják.

 

Társadalomtörténész, a Cseh Tudományos Akadémia Masaryk Intézetének tudományos munkatársa. Kutatási területei a 20. századi Közép-Kelet Európa és a zsidó történelem.

Forrás: https://gorogintezet.hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét