Kezdőlap Életmód 3D-központot adtak át a Szegedi Tudományegyetemen

3D-központot adtak át a Szegedi Tudományegyetemen

176
0

A betegekre szabott egyéni gyógyítást, az élettudományi kutatásokat és az oktatást egyaránt szolgáló 3D-központot adtak át pénteken a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

 

 

    Rovó László rektor a helyszínen közölte: az országban egyedülálló felszereltségű központot több mint 600 millió forint uniós támogatásból, az intézmény saját forrásait is felhasználva alakították ki.

    A technológia egészségügyi alkalmazási lehetőségei közül az orvosprofesszor kiemelte, hogy 3D-nyomtatással egyénre szabott eszközök – műtéti sablonok, a páciensek igényeihez jobban illeszkedő protézisek – készíthetők igen széles mérethatárok között, mivel csökkenthető a lehetséges komplikációk esélye.

    Fendler Judit kancellár kifejtette, a központ kapacitásai az egyetem külső partnereinek igényeit is ki tudják szolgálni például az egészségiparban az eszközfejlesztés vagy a prototípusgyártás területén.

    Geretovszky Zsolt, a projekt szakmai koordinátora elmondta, a 3D-nyomtatás, más néven az additív gyártás technológiája 38 éves, de az elmúlt évtizedben vált széles körben elterjedtté.

    Az SZTE-n a legmodernebb tudás továbbvitelére alkalmas központot alakítottak ki. Üzembe állítottak három professzionális 3D-nyomtatót, így fémből, műanyagból és rövidesen élő szövetekből is képesek tárgyak előállítására. Hat asztali nyomtató elsősorban az oktatást szolgálja, emellett beszereztek akár 20-40 mikrométeres felbontású 3D-szkennereket, a tervezést és az eszközök vezérlését végző munkaállomásokat, valamint az elkészült tárgyak ellenőrzését végző eszközöket – tudatta.

    Az előállítandó tárgyak digitális modelljét 3D-tervezőprogrammal, szkennerrel vagy élő minta esetén képalkotó eljárásokkal – CT-vel, MR-rel – állítják elő.

A modellt szeletekre bontják, majd a nyomtatókban rétegről rétegre állítják elő a testet akár 20 mikrométeres részletgazdagsággal – mondta Geretovszky Zsolt.

    A technológiai lehetővé teszi, hogy egy fül-orr-gégész, száj-, ortopéd-, szív- vagy idegsebész 3D-nyomtató segítségével létrehozott modellen tervezzen meg egy műtétet vagy a beteg egyéni paraméterei alapján kinyomtatott implantátumot helyezzen el a szervezetében.

A háromdimenziós térbeli nyomtatással egyedi szerveket és biológiai szöveteket, a fül apró szerveit, protézist, koponya- vagy állcsontpótlást, valamint ízületi porcfelszínt is meg tudnak alkotni – közölte a szakmai koordinátor.

    A központ által előállított tárgyak az oktatásban is széles körben használhatók – mondta, példaként említve, hogy az itt készített fogmodelleken gyakorolhatják a különböző beavatkozásokat a fogorvoshallgatók.

MTI/https://u-szeged.hu/sztehirek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét