Kezdőlap Kiemelt Koronavírus ihlette utcai tánc – Bőröndökkel megpakolt autóval táncolt Kovács Zsolt Vencel...

Koronavírus ihlette utcai tánc – Bőröndökkel megpakolt autóval táncolt Kovács Zsolt Vencel magyar balett-táncos

785
0

Meglepő performance tanúi lehettek a budapesti járókelők január elején. Egy bőröndökkel megrakott autóval táncolt a nemzetközi hírű magyar balett-táncos, Kovács Zsolt Vencel.

A Litván Nemzeti Operaház táncosa az Európai Unió himnuszára készítette koreográfiáját, amelyet  az idén 250 éve született Beethoven szerzett. A művész az autóval és a bőröndökkel az utazás iránti vágyát kívánta megjeleníteni.

 

 

Kovács Zsolt Vencelnek nem ez volt az első utcai megmozdulása, korábban a New York Times oldalain is szerepelt előadásával, amelyet szintén a koronavírus ihletett.

 

 

 

„Mi, művészek, táncosok mindig tudunk inspirálódni az adott helyzetből, legyen az bármilyen rossz vagy jó. Engem is otthonmaradásra kényszerített a koronavírus-járvány, ez a zene azonban különösen inspirálóan hatott rám.” Kovács Zsolt Vencel

 

Fotó: Kovács Zsolt Vencel – Istagram

“A vírus legalább annyira sújtja a táncosokat, mint a sportolókat. Hiszen a balett-táncosok most is legalább annyit dolgoznak, edzenek, mint a sportolók, azonban mi nem a 2021-es olimpiára készülünk. Egyszerűen csak arra, hogy záros határidőn belül visszamehetünk majd dolgozni, és ott is minimum elvárás lesz, hogy százszázalékos teljesítményt nyújtsunk, akár egy olimpián. Az újranyitásra az elhúzódó járvány idején egy kicsit nehezebb felkészülnünk. Hetek óta én is csak a bőröndjeimmel táncolok a próbateremben. A világ szinte minden neves operája bezárt, nincs hol bemutatni, hogy mit is tudunk. Ennek ellenére napi 6-8 órát gyakorolnunk kell, hogy megőrizzük erőnlétünket, néha pedig egy-egy utcai performansz keretében mutatjuk be, hogy mit is láthatnának a nézők, ha lehetne utazni, színházba járni.” – mondta Kovács Zsolt Vencel.

 

 

„Noha nem láthatunk olyan kis nanoszkópikus elemeket, mint a fehérjék vagy más molekulák, amelyek gyakorlatilag az összes élő anyagot alkotják, beleértve sejtjeinket, szöveteinket, valamint kórokozókat, számítási algoritmusunk lehetővé teszi, hogy a vírus anyagi megnyilvánulását hallhatóvá tegyük. Ez a darab a Covid–19  kórokozó aminosav-szekvenciájának és a tüskefehérje szerkezetének zenei ábrázolása.” Markus J. Buehler

 

 

Az utcai performansz jelenleg az egyik lehetséges módja, hogy ebben a korlátozásokkal teli időszakban a világ táncosai mégis megmutathassák mozdulataikat és érzéseiket, ezért is láthatunk sok ilyen tudósítást a világ szinte minden tájáról.

 

Forrás: Kovács Zsolt Vencel facebook/https://hajonaplo.ma/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét