Kezdőlap Programajánló Németország – Északisí-vb – Hat magyar a németországi világversenyen

Németország – Északisí-vb – Hat magyar a németországi világversenyen

67
0

A női 5 és a férfi 10 kilométeres szabadstílusú sífutó verseny szerdai selejtezőjével kezdődik meg az északisí-világbajnokság a németországi Oberstdorfban, ahol két sportágban hat magyar áll rajthoz.

 

    A jövő vasárnapig tartó eseményen sífutásban a férfiaknál Kónya Ádám, Lágler Kristóf, Büki Ádám és Gyallai Soma, míg a nőknél Pónya Sára indul, síugrásban pedig Vörös Virág próbál szerencsét. Északi összetettben nem lesz magyar szereplő.

   A német település 1987 és 2005 után harmadszor rendezi meg a vb-t, de amíg 34 éve még csupán 13 számban avattak bajnokot, addig idén már 24-ben.

Ebben az évben északi összetettben a nők egyéni, míg síugrásban a nők nagysáncversenye debütál a programban.

Két éve a férfi sífutóknál mind a hat számot a norvégok nyerték, de a nőknél is csak a két csapatversenyt tudták elorozni a svédek. Ezúttal azonban ilyen “söprésre” nem lehet számítani, legalábbis a jelenlegi világkupa-sorozat alapján semmiképpen, mivel mindkét nemnél csak kilencedik helyen áll a legjobb norvég.

A férfiak rangsorát óriási előnnyel az orosz Alekszandr Bolsunov vezeti, akinek több mint dupla annyi pontja van, mint a második honfitársának, Ivan Jakimuskinnak.

A nők esetében azért szorosabb az állás, de az amerikai Jessie Diggins előnye is magabiztosnak tekinthető.

    A magyarok már szerdán, a nyitónapi selejtezőben bemutatkoznak: a férfiak szabadstílusú 10 kilométerén és a nők fele ekkora távján az első tíz kerül a legjobbakat felvonultató főversenybe, mely mindkét nemnél 5 kilométerrel hosszabb lesz.

Kónya Bálint szövetségi kapitány szerint ennek teljesítése öccsétől elvárható és még Láglernek lehet rá esélye.

A négy férfi versenyző még sprintben, Kónya és Lágler pedig csapat sprintben is elindul majd.

    A síugróknál a legnagyobb kérdés, hogy Halvor Egner Granerud meg tudja-e koronázni egész idényben nyújtott fantasztikus teljesítményét.

A norvég sportoló ebben a szezonban 11 vk-viadalt nyert meg, így összetett elsősége csak matematikailag nem dőlt még el. Újabb sikereiben a 2019-es vk-győztes Kobajasi Rjoju akadályozhatja meg leginkább, ugyanis az elmúlt nyolc vk-viadalon csak ő tudta kétszer legyőzni.

A háromszoros olimpiai bajnok lengyel Kamil Stochot sem szabad leírni, mivel a Négysáncversenyen aratott harmadik diadalával bebizonyította, hogy a tét rá kifejezetten jó hatással van.

A nőknél jóval kiegyenlítettebb a mezőny, a vk pontversenyében a szlovén Nika Kriznar vezet, de az utóbbi állomásokon a mögötte második japán Takanasi Szara szerepelt jobban.

    A normál- és nagysáncon is induló Vörös Virág az MTI-nek úgy nyilatkozott, az elmúlt hetekben azért hagyott ki versenyeket, hogy az edzésekre koncentráljon és így minél hamarabb visszanyerje súlyos térdsérülése előtti formáját.

 

A sportág egyetlen magyar női vk-pontszerzője a vb-n első lépésként szeretne a selejtezőből a legjobb negyven közé jutni.

    Északi összetettben szintén a norvégok dominanciája jellemző, elsősorban Jarl Magnus Riiber révén, aki a jelenlegi vk-sorozatban 13 versenyből hetet megnyert.

Várakozások szerint a legnagyobb riválisa a négy elsőséget begyűjtő német Vinzenz Geiger lesz.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét