Kezdőlap Sport Szőke Alex lehet a 97 kilós kötöttfogású induló a budapesti birkózó kvalifikáción

Szőke Alex lehet a 97 kilós kötöttfogású induló a budapesti birkózó kvalifikáción

1338
0

A 97 kilogrammos magyarok közül Szőke Alex jutott a legtovább a szombaton Tatán rendezett kötöttfogású birkózó nemzetközi viadalon, így szinte biztosan ő indulhat márciusban a Budapesten sorra kerülő európai olimpiai kvalifikációs tornán.

 

 

    A decemberi belgrádi világkupán ezüstérmes Szőke – mások mellett a norvég Európa-bajnok Felix Baldauf legyőzésével – egészen a fináléig menetelt a súlycsoportban válogatónak számító viadalon. Hazai riválisai közül a 2009-es világbajnok Kiss Balázs a negyeddöntőben egy akció nélküli meccsen legyőzte az U23-as vb-győztes Szilvássy Eriket, majd az elődöntőben Szőke és Kiss csapott volna össze egymással, de utóbbi sérülés miatt nem tudott kiállni. A budapesti indulóról a végső szót a magyar szövetség (MBSZ) szakmai bizottsága mondja majd ki – emlékeztetett rá az MBSZ közleménye.

    “Elégedett vagyok, mert amiért jöttem, elértem. Csak azt sajnálom kissé, hogy nem lett meg az arany is. Bízom benne, hogy az európai kvalifikációs versenyen is bejutok a döntőbe, mert az olimpiai kvótát érne” – nyilatkozta a magyar szövetség tájékoztatása szerint az ESMTK 20 éves tehetsége, aki a fináléban az Európa-bajnoki második, olasz Nikoloz Kakhelasvilitől kapott ki.

Bácsi Péter, a szövetség szakmai igazgatója az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy az európai olimpiai kvalifikációs versenyen való indulás eldőlt, mert Szőke Alex nyújtotta a legjobb teljesítményt.

 “Hozzá kell tenni, hogy elég komoly versenyzőket vert meg és a döntőben is minimálisan maradt alul olasz ellenfelével szemben, de megverte többek között az Európa-bajnok norvég versenyzőt” – idézte fel a történteket, majd kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: nem meglepetés Szőke jó szereplése, az elmúlt időszakban többször nyújtott ilyen magas szintű teljesítményt.

 Hozzátette: remélik, hogy az utolsó, úgynevezett világkvalifikációs viadalra vonatkozóan már nem kell majd azon gondolkodni, hogy ki fog indulni, “mert Alex megszerzi a budapesti kvalifikáción a kvótát”.         

 A 18 ország közel 150 versenyzőjének részvételével rendezett rangos versenyen Váncza István (67 kg), Lévai Zoltán (77), Szabó László (82) és Takács István (87 kg) is döntőbe került, s ők valamennyien be is gyűjtötték az aranyérmet. Torba Erik (63 kg), Fritsch Róbert (72 kg), Lévai Tamás (82 kg) és Varga Ádám (130 kg) a harmadik helyen végzett.

A BOK Csarnokban március 18. és 21. között sorra kerülő kontinentális kvalifikációs viadalon a hat kötöttfogású súlycsoportból négyben lesz hazai érdekelt, mivel a Lőrincz-testvérek, Tamás (77 kg) és Viktor (87 kg) már a 2019-es világbajnokságon biztosították helyüket a tokiói olimpiára.

A magyar fővárosban 60 kilogrammban az Európa-játékokon második Torba Erik, 67-ben az egy súllyal feljebb világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint, 130 kilóban pedig Varga Ádám lép majd szőnyegre.

MTI/utanpotlassport.hu

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét