Kezdőlap Irodalom Szeged/Somogyi Könyvtár – Házasság hete, 2021 – Online ajánló

Szeged/Somogyi Könyvtár – Házasság hete, 2021 – Online ajánló

110
0

Szegeden 13. alkalommal kerül megrendezésre a

Házasság hete.

A Somogyi-könyvtár 2021-ben online kínálatával csatlakozik a programsorozathoz.

Az idén egy 19. század eleji, különleges „szerelmi házasság” dokumentumait tárjuk önök elé, valamint bemutatunk három régi, alkalmi „házassági lapot” is.

Könyves ajánlónkkal visszatérünk a jelenbe, és néhány szépirodalmi művet kínálunk az érdeklődőknek a párkapcsolatok témakörében.

A szerelmes főkapitány

Egy 19. század eleji „szerelmi házasság”-ot tárunk az érdeklődők elé – a helyismereti gyűjteményében őrzött dokumentumok segítségével.

 

A cselekmény megtörtént, szereplői valós személyek.

 

A főhős nem kisebb személy, mint Tary Pál István (1803–1855), a neves szegedi ügyvéd, aki az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc idején a város főkapitánya volt.

 

A hősnő pedig első felesége, Kováts Terka.

 

A könyvtárban őrzött félszáz levél segítségével megidézzük a két fiatal bimbózó kapcsolatát, a családi elvárásokból fakadó félelmeiket, baráti ármányok nyomán hullámzó boldogságukat s vágyukat a beteljesülésre, azaz a házasságra – mindezt Kukkonka Judit könyvtáros kalauzolásában.

 

Tartsanak velünk egy időutazásra az 1820-as évek Szegedjére, ismerjék meg a két fiatal boldog házassághoz vezető szerelmi történetét!

 


Alkalmi lapszámok – házasságkötésre, házassági évfordulóra a 20. század elejéről

A rendkívül szórakoztató, humoros alkalmi lapokat barátok, munkatársak, közeli ismerősök szerkesztették az ünnepi alkalomra.

Lapozzák fel őket digitális könyvtárunkban!

      Közel két évtizede Angliából indult el a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet.

A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével.

Tekintse meg a programsorozathoz kapcsolódó szépirodalmi könyvajánlónkat!

Ha valamelyik könyv megtetszett, nézze meg a katalógusban, és kölcsönözze ki a Könyv(tár)Ponton keresztül!

Forrás: Szeged, Somogyi Könyvtár

Szerkesztette: Visó

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét