Kezdőlap Életmód Milyen hatása van a purhabnak az egészségre?

Milyen hatása van a purhabnak az egészségre?

439
0

 Amikor a szigetelésről keresünk információt, akkor gyakran bukkanunk ellentmondásos cikkekre. Ha csak egy szóval kéne a fenti kérdésre válaszolnunk, akkor az így hangzana: semmilyen.

 

A szórható poliuretán hab szigetelések teljesen biztonságosak, nincsen az egészségre káros hatással.

Érdekes, hogy a purhabot már az 50-es években használták, de csak később terjedt el a szóbeszéd, miszerint rákkeltő. Olyan időkben próbálták lebeszélni a lakástulajdonosokat a használatáról, amikor még nem létezett a ma ismert, szórható formájában. Mára viszont sokat fejlődött a tudomány, a purhab nemcsak biztonságos, hanem környezetbarát is. De nézzük meg kicsit bővebben!

A purhab és a gázosodás

Az emberek első kérdése általában a párolgással kapcsolatos. Sokan szeretnék tudni, hogy a purhab tartalmaz-e illékony szerves vegyületeket. Európában 2004 óta figyelnek ezekre a szerekre, és folyamatosan a csökkentésükön dolgoznak, hogy a Földünket védő ózonréteg tovább bírja.

Persze a különböző spray-k még mindig tartalmaznak ilyen anyagokat, bár lényegesen csökkent a számuk. A szórt poliuretán szigetelés azonban semmilyen illékony anyagot nem tartalmaz. Akkor van esély a csekély mértékű gázosodásra, ha nagyon nagy mennyiségben használjuk, és ilyenkor érdemes szellőztetni.

Beszéljünk a formaldehidről

Másik nagy kérdés a formaldehid körül szokott forogni, amit a lakásban több helyen is megtalálható. Gondoljunk csak a dohányfüstre, a kozmetikumokra, samponokra és tusfürdőkre. Ráadásul ezek mind közvetlenül érintkeznek a bőrünkkel! Mivel sok tömítőanyagban is megtalálható, így észszerű lenne arra következtetni, hogy a purhab sem kivétel.

Amikor a szakember elkezdi a fújást, akkor egy folyékony anyag jön ki a gépből, majd szinte azonnal habosodni kezd. Ez a habosodás azonban nem igényel formaldehidet, így nyugodtan alhatunk mellette.

Minden bizonnyal purhab és purhab között is van különbség, így, ha biztosra akarunk menni, akkor közvetlenül a cégtől kérünk tájékoztatást. Ők majd részletesen elmesélik, hogy milyen purhabot használnak. Ezután szabadon dönthetünk a továbbiakról.

Szponzorált cikk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét