Kezdőlap Egyebek Virtuálisan bejárható lett a kecskeméti Cifrapalota Sisi-kiállítása

Virtuálisan bejárható lett a kecskeméti Cifrapalota Sisi-kiállítása

104
0

Virtuálisan bejárható lett a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyének népszerű Sisi-tárlata – közölte az intézmény az MTI-vel.

 

    A tájékoztatás szerint, a szeptemberben nyílt “Magyarország áldott emlékezetű királynéja” – Sisi, Ferenczy Ida és a magyar udvartartás című tárlat megnyitásától a Cifrapalota – a koronavírus okozta járvány miatti – kényszerű bezárásáig nagy népszerűségnek örvendett.

Sokan szerették volna még az eredetileg február végéig nyitva tartó tárlatot megnézni, ezért a múzeum munkatársai elkészítették annak virtuális változatát.

    Az online térben a látogató végigjárhatja a kiállítás mind a négy termét, miközben a műtárgyakra ráközelíthet, az információs táblákat pedig el is olvashatja.

 

A tárlat középpontjában Erzsébet királyné élete, Magyarországhoz és a magyarokhoz fűződő viszonya áll.

Bemutatja a magyar udvartartás tagjait, mindennapjait a királyné környezetében, megismerteti a kiegyezéshez vezető utat, amelyben Sisi és bizalmasa, “barátnéja”, Ferenczy Ida központi szerepet kap.

A királyné Magyarországon elsősorban Gödöllőn és Budán tartózkodott, így a kiállítás e helyszínek mindennapjait is megidézi a gödöllői falkavadászatoktól a budai bálokig. Bemutatja a “magyar királykisasszonyt”, a Budán született Mária Valériát és magyar környezetét is. Külön terem foglalkozik a királyné halálával és emlékezetével.

    A múzeum a kiállításhoz több mint tíz intézményből kölcsönzött műtárgyakat, fotókat és dokumentumokat.

A tárlat különleges színfoltjai Erzsébet királyné, Ferenczy Ida és Andrássy Gyula ruháinak Czédly Mónika által készített, kutatásokon alapuló hiteles rekonstrukciói.

 A kiállítás online a https://muzeum.kecskemet.hu/ oldalról érhető el.

MTI

Kiemelt kép: karpatalja.ma

Nyitókép: roadster.hu

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét