Kezdőlap Fotóművészet Már applikáción keresztül is feltölthetőek a fotóalbumok a Kézai Simon Program honlapjára

Már applikáción keresztül is feltölthetőek a fotóalbumok a Kézai Simon Program honlapjára

116
0

A Kézai Simon Programban a honlap mellett egy Android és iOS operációs rendszerre egyaránt elérhető alkalmazás is segíti a családi képek digitalizációját, feltöltését és rendezését – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel szerdán.

    A Kézai Simon Program célja digitálisan megőrizni a régi, analóg technológiával fotókon rögzített emlékeket és családi történeteket. A tulajdonosok a fényképeik és a dokumentumaik digitalizálását, valamint online albumba rendezését 100 kép erejéig ingyenesen végezhetik el.

A digitalizálást követően a fényképekhez megjegyzéseket lehet fűzni, meglehet jelölni a képen szereplőket és akár a fotókhoz tartozó háttértörténetek elmesélésére is lehetőség nyílik – idézi a közlemény Solymár Károly Balázst, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkárát.

A képek felhasználásáról minden esetben a feltöltő dönt, így akár nyilvánossá is teheti azokat az érdeklődők, a családtagok, valamint a kutatók számára. A közlemény szerint a platform a családi történelmek összekapcsolásával olyan nemzeti fotótárrá válhat, amely később családfakutatásra, rokonok megkeresésére is alkalmas lehet.

A 2020 nyarán elindult programban a DJP Hálózat részeként létrejött 25 Kézai Pont, ahol a mentorok segítségével helyben is elvégezhető a digitalizálás. A Kézai Pontokon az állampolgárok eddig több mint 10 ezer fényképpel és több száz albummal gyarapították a digitális családi fotótárat és azok több mint felét osztották meg publikusan – olvasható a közleményben.

MTI/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét