Kezdőlap Fűben-fában orvosság FŰBEN-FÁBAN ORVOSSÁG – Szarvas Nikolett Diána rovata – A gyógynövények lenyugvó...

FŰBEN-FÁBAN ORVOSSÁG – Szarvas Nikolett Diána rovata – A gyógynövények lenyugvó napja

171
0

“Szarvas Nikolett Diána vagyok. 2010 elején végeztem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen biomérnökként, egészségvédő szakirányon. Aztán az élet úgy hozta, hogy a tudásomat a természetgyógyászat területén bővítettem tovább.

2018-ban fejeztem be a Hieronymus Bock Hagyományos Gyógynövény-ismereti Iskolát.

2019 nyarán pedig kitűnő eredménnyel tettem le a fitoterapeuta szakvizsgát, majd az év végén megszereztem a Bach-virágterapeuta képesítést. Ebben az évben alapítottam a honlapomat, www.herbclinic.hu weboldalt és egy Facebook-közösséget, ahol a hozzám fordulóknak nyújtok természetgyógyászként segítséget.”

Arra gondoltam, hogy a legtöbb ember által ismert és használt gyógynövényről írok egy kicsit bővebben.

 

 

Ebben a hónapban a körömvirágra (más néven kenyérbélvirág, gyűrűvirág) esett a választásom. Mindig az augusztusi naplementék jutnak eszembe erről a gyógynövényről…

 

 

A körömvirág (Calendula officinalis) virága triterpéneket, flavonoidokat, karotinoidokat, illóolajat és nagy mennyiségben poliszacharidokat tartalmaz. A gyulladáscsökkentő hatás a triterpének és poliszacharidok váltják ki, a antimikróbás (antivirális, antibakteriális, antifungiális) hatást pedig az illóolajának tulajdonítják.

A flavonoidok az érregenerációban segítenek, a karotinoidok pedig kíváló antioxidánsok.

Virágát és szirmait gyűjtjük.

Belsőleg teaként gyomor és bélfekékyek kezelésére alkalmazhatjuk.
Külsőleg borogatásként nehezen gyógyuló sebekre, fekélyekre (pl:cukorbetegség szövődményeként kialakuló bőrelváltozások), felfekvésekre használható gyógyír.
A felsoroltakon kívül nálunk bőrápoló babaolaj összetevőjeként is kíválóan szerepel. Valamint száraz ekcémás bőrre is szuper.

Körömvirágos-kamillás babaolaj az egészséges baba bőrért:

• 2 evőkanál szárított körömvirág virágot és 1 evőkanál szárított kamillavirágot tegyetek egy fémedénybe!

• Öntsétek le 2dl őszibarackmag olajjal vagy mandula olajjal! Rendezzétek úgy a virágokat, hogy elfedje az olaj!

• Tegyetek az edényetek alá egy másik fazekat tele vízzel! Így csak a forró gőz melegíti a keveréket és nem ég el a növény az olajban.

• S így forraljátok fel a virágos olajat! Ha már az olaj párat bugyog, vegyétek le az ”edénytornyot” a főzőlapról!

• Hagyjátok kihűlni és szűrjétek le az olajat, orvosi gézlapon keresztül (gyógyszertárban tudjátok megvenni)! A tiszta, virágmentes olajat egy zárható üvegcsében tároljátok!

•  Fürdetésnél egy evőkanálnyit adjatok a vízhez!

• Pelenkázáskor az ujjatokra cseppentsetek pár cseppet és kenjétek be a pici popsiját! Körömvirágot csak akkor szabad használni, ha kizárható a fészkesvirágzatúak (Asteraceae család) allergiája a családban! Ide tartozik például a kamilla, százszorszép, napraforgó, cickafark is.

Használjátok egészséggel!

Ha bármi kérdésetek felmerülne, nyugodtan tegyétek fel az info@herbclinic.hu címen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét