Kezdőlap Kiemelt anyagaink Pleszkán Frigyes emlékverseny és gála Monoron

Pleszkán Frigyes emlékverseny és gála Monoron

203
0

Nem kis feladat, felkészülés előzte meg a november 6-ai Pleszkán emlékhangversenyt.

 

A megjelenteket Hanzelik Andrea ügyvezető igazgató köszöntötte, személyes és közvetlen hangnemben emlékezett meg Friciről, ahogyan mindenki, aki csak szóhoz jutott. 

A Pleszkán Emlékversenyre nyolcan jelentkeztek, így a Steinway versenyzongorán a megfelelő helyen és a megfelelő időben a fehér-fekete billentyűket ők leüthették “párszor”…

 

 

 

 

 

A szervezők célja: méltó módon ápolhassák a jövőben is a tragikus körülmények között elhunyt, jazz virtuóz, korábbi Ki Mit Tud győztes Pleszkán Frigyes emlékét. A nemes cél mellé rangos zsűritagok csatlakoztak. A fellépők produkcióját Binder Károly, jazz-zongoraművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék tanszékvezetője, egyetemi docens; Bágyi Balázs, jazzdob-előadóművész, zeneszerző, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség elnöke; Gayer Ferenc, jazzbőgő előadóművész, zenekarvezető, a Magyar Jazz Szövetség vezetőségi tagja és Pozsár Máté, zongoraművész, zeneszerző, zenetanár értékelték. A program védnökei Dr. Bajkai István és Pogácsás Tibor országgyűlési képviselők voltak.

 

Hanzelik Andrea ügyvezető igazgató

 

A monori Vigadó Kulturális és Civil Központ Nonprofit Kft hatalmas termében ültem… és vártam a zeneszerető közönséggel együtt, hogy elkezdődjön valami. Ez a valami nem más, mint kedves, szeretett Barátom, a csodagyerek, Pleszkán Frigyes emlékére kiírt jazz-zongoraverseny eredményhirdetése és gálája. Ebben a teremben Frici többször is játszott, felejthetetlen élményekkel megajándékozva hallgatóit. Miért volt most más ez a terem? A nagy teret az emlékezés virágainak kibontása tette széppé, telítetté, na és a Frici iránti tisztelet és szeretet. Mindenki, aki csak ott volt, olyan emlékkel érkezett – és kapott most is bőségesen -, amelyek fel-feltörő beszéd- és zongorahangok, tiszta emberi érzések formájában kértek helyet bennünk, emlékezőkben. 

Eredmények

Az első helyezett Oláh Krisztián/fotó: Ádám Danoo Thom

 

A szóló jazz-zongorázás stíluselemeinek ismeretét és magas szintű művelését díjazta a zsűri. Így a rendkívül szimpatikus Oláh Krisztián az első helyezéssel bizonyult a legvirtuózabbnak, második Gallyas Lakatos Róbert lett, míg a harmadik helyre  ketten: Varga Tivadar és Horváth Albert váltak érdemessé. Ők négyen pénzjutalomban is részesültek.

A versenyt Pleszkán Frigyesről szóló megemlékezések, ünnepélyes díjátadás és  gálakoncert követték.

A gálakoncerten felléptek többek között a helyezettek és a Pleszkán Écska – Dániel Balázs duó

 

 

Az első alkalommal megrendezett Pleszkán Emlékversenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Jazz Szövetség is támogatta.

 

A szervezők hagyományteremtő céllal, kétévente a jövőben is szeretnék újra megszervezni ezt a megmérettetést.

Az emlékezés különlegessége, hogy néhány év távlatából kicsit hajlamosak vagyunk kiszínezni, megszépíteni, varázslatosabbá tenni az elmúlt és valós történéseket.

Nem gondolom, hogy ez most a Fricire való emlékezés kapcsán így történt volna, hiszen minden együtt töltött idő: beszélgetéseink, koncertjei örökre bevésődtek emlékeim zegzugába, és mindenre úgy tudok emlékezni, ahogyan volt,  ahogyan megtörténtek a dolgok, nem kell kiszínezni semmit sem, de fakó képek sem törnek fel bennem, hanem egyre élesebbek, amelyek sohasem halványulnak el, mindig visszahozzák egy kicsit Fricit, mintha Ő bennem, bennünk élne tovább…

… és igen, nemcsak bennem él tovább, hanem azokban, akik most bemutatkoztak előttünk… az ifjú tehetségekben, akik tudásukkal arra emlékeztettek: van remény… remény arra, hogy nem hal el a mag, az a mag, amely arra ösztönöz mindenkit, hogy van értelme annak, amit Frici is elkezdett… tovább kell adni azt, amely szebbé teszi mindennapjainkat, amely révén egy olyan világban találjuk magunkat, ahol otthonra is lelünk, egyfajta menedékre, ahol a szépség, az áhítat, a tudás, a tehetség adnak randevút egymásnak, ahol elárvultnak hitt lelkünk ismét szabaddá válik.

Számomra nem vitás – nem hiszem, hogy egyedül lennék -, hogy Frici november 06-án JELen volt velünk együtt azon a megmérettetésen, amely azt szolgálta, hogy bizony érdemes a fiatal tehetségek bemutatása, felkarolása, hogy tovább vigyék a világhírű jazz-zongorista szellemiségét.

 

Fotó, videó: Ádám Danoo Thom

 

Visó

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét