Kezdőlap Programajánló Kosárlabda – Naturtex-SZTE-Szedeák – Oroszlány – OKT. 27

Kosárlabda – Naturtex-SZTE-Szedeák – Oroszlány – OKT. 27

72
0

Ismét hazai pályán: a Naturtex-SZTE-Szedeák október 27-én pótolja az Oroszlány ellen korábban elmaradt mérkőzését.

A Szegedi Deákok Kosárlabdázó Egyesülete (rövidített nevén SZEDEÁK) 1992-ben alakult meg. A név a szegediségen kívül arra is utal, hogy az egyesület sportolói diákok, s bázisuk pedig a Deák Ferenc Gimnázium volt. 1995 őszén – az NB II. bajnokság megnyerése után – az NB I. B csoportban indulhatott a SZEDEÁK, kiegészülve a Szegedi Postás játékosaival.
A folyamatos munka meghozta az eredményét, és a nagy álom végül 2001-ben valósult meg: a csapat feljutott az NB I. A csoportba. A 2001-2002-es és a 2002-2003-as évad a csoda volt a SZEDEÁK számára. A keret kilencven százaléka továbbra is saját nevelésű, szegedi születésű játékosokból állt. A profikkal és külföldi játékosokkal felvértezett csapatok bajnokságában a SZEDEÁK így is megállta a helyét, stabil bennmaradó volt mind a két szezonban.
2003-ban az NB I. A csoportos csapat – annak ellenére, hogy a bajnokság 9. helyén végzett – az anyagi lehetőségek beszűkülése miatt kénytelen volt visszalépni az élvonalbeli indulás lehetőségétől. Az egyesület által kinevelt játékosok többsége az A csoport más csapataihoz igazolt. A 2003-2004-es, valamint a 2004-2005-ös szezonban a megmaradt utánpótlás-bázissal újra az NB II-ben szerepelt a felnőtt SZEDEÁK.
Mivel a támogatások tovább csökkentek, 2005-re az egyesület vezetőségének döntenie kellett, hogy a rendelkezésre álló forrásokból a több mint százfős utánpótlást tartja fenn, vagy a felnőtt NB II-es csapat létezését biztosítja. Az egyesület vezetése az utánpótlás fenntartása mellett tette le a voksát, és kénytelen volt felvállalni azt a döntést, hogy szünetelteti a felnőtt csapat működését. Több mint 50 év után a 2005-2006-os szezon volt az első évad, amikor Szegednek nem volt felnőtt férfi kosárlabdacsapata a Nemzeti Bajnokságban.
Bár a támogatások csökkenése miatt egyre nehezebb volt az egyesület működésének fenntartása, a szakmai munka továbbra is magas színvonalon folyt. A SZEDEÁK utánpótlás csapatai az MKOSZ által kiírt korosztályos bajnokságokban folyamatosan az élmezőnyben végeztek, többek között országos 3., 4., 7. helyet tudva magukénak.
Az újjászületést a 2006-os év nyara hozta meg, miután a SZEDEÁK irányítását elnökként Dr. Kardos Péter vette át. Látva a klub heroikus küzdelmét a túlélésért, és az utánpótlás területén elért kimagasló eredményeket, a Szegedi Tudományegyetem és a SOLVO Biotechnológiai Zrt. vezetői úgy döntöttek, hogy a SOLE-MIZO Zrt. mellett az egyesület főtámogatóivá lépnek elő.
A felnőtt csapat újra összeállt, és SZTE-SZEDEÁK néven benevezett a Nemzeti Bajnokság II. osztályába, ahol egy csodálatos szezon végén bajnokságot nyert. 2007 őszétől az SZTE-SZEDEÁK az NB I. B csoportjában folytatta a küzdelmeket. Az utánpótlás is új lendületet kapott, az SZTE-SZEDEÁK korosztályos csapatai egyre bővülő létszámmal és egyre eredményesebben vettek részt az utánpótlás bajnokságokban.
A szegedi férfi kosárlabda a városi sportéletben egyre közelebb került a népszerűségéhez méltó helyhez.
A felnőtt csapat a B csoportban előbb a 13., majd a 9. helyen zárt, végül 2010 májusában a másodosztály bajnokaként ismét feljutott az élvonalba. A fiúk újoncként nem vallottak szégyent: a csapat – Dél-Konstrukt-SZTE-SZEDEÁK néven – többek között a 2008-as bajnok Falcót és a 2009-es aranyérmes Paksot legyőzve a 2010-2011-es bajnokság 11. helyén végzett.
2011-ben a Szegedi Deákok Kosárlabdázó Egyesülete és az LP Invest Kft. megalapította a SZEDEÁK Kosárlabda Nonprofit Kft-t, mely Maronka Zsolt ügyvezetésével átvette a teljes utánpótlás nevelés feladatát. Beindult a SZEDEÁK Törpkosár programja, mely keretében az általános iskola alsó tagozatában immáron közel 300 gyermek ismerkedhet meg a kosárlabdázás alapjaival.
A klub stabilitása és fejlődése a következő évek szereplésén is nyomon követhető. A 2011-2012-es idényben – immár Naturtex-SZTE-SZEDEÁK-ként – a csapat újra a 11. pozícióban zárt, majd 10. lett, a 2013-2014-es szezon végén pedig – beállítva az addigi legjobb eredményt – a 9. helyet szerezte meg.
A 2014-2015-ös szezon kezdetén az Egyesület és a SZEDEÁK Nonprofit Kft. által alapított PROFIKOSÁR Kft. – Bonifert Domonkos vezetésével – átvette a felnőtt csapat működtetését. Az új szervezeti keretek közt, de a korábban már hozzánk csatlakozó Nikola Lazic szakvezetésével, valamint a Naturtex Kft. és a Szegedi Tudományegyetem hosszú időre nyúló partnerségével vághattunk neki az új szezonnak.
A 2014-2015-ös évad a klub történetének addigi legnagyobb sikerét hozta. A Szedeák egymás után szállította a szebbnél szebb győzelmeket, és fennállása során először bejutott a magyar bajnokság legjobb nyolc együttese közé. Csapatunk a rájátszásban is remekül helytállt: noha a bajnoki negyeddöntőt 3-0-val elveszítettük a későbbi aranyérmes Szolnoki Olaj ellen, a párharc során két mérkőzésen is reális esélyünk volt a győzelemre.
A Szolnok végül úgy lett aranyérmes, hogy egyetlen vereséget sem szenvedett a playoffban.
2015 nyarán másodedzőként Milenko Topics is csatlakozott a szakmai stábhoz. A korábbi világbajnok szerb kosaras tudásával, tapasztalatával és személyiségével két éven át segítette a felnőttcsapatot és utánpótlásunk legtehetségesebb játékosait.
Az újabb mérföldkövet a 2016-2017-es szezon jelentette: a remek bajnoki szereplésnek köszönhetően csapatunk kiharcolta a részvételt a Magyar Kupa nyolcas döntőjében. A győri kupahétvége negyeddöntőjében remek játékkal győztük le a Pécs gárdáját, és bejutottunk az elődöntőbe. A fináléba kerülésért lejátszott mérkőzésen nagy csatára késztettük a Szolnokot, és bár az újabb bravúr elmaradt, a fiúk nem akartak üres kézzel hazatérni. A bronzérem reménye elképesztő energiákat mozgósított csapatunkban, és az emberfeletti küzdelem jutalma nem is maradt el. A Szedeák legyőzte a jóval esélyesebbnek tartott Körmendet, és története során először érmet szerzett a Magyar Kupában!
A kupasiker után – a szezon folytatásában – az NB I-ben is egymást érték a bravúrok, és a bajnoki középszakasz végén egyetlen dobott ponton múlott, hogy nem sikerült bejutni a playoffba.
2017 nyara változást hozott a kispadon: Nikola Lazics három és fél év után távozott Szegedről. A klub vezetése Andjelko Mandicsot nevezte ki vezetőedzőnek, a másodedzői pozíció pedig a Szedeák korábbi emblematikus játékosáé, Kiss Zsolté lett. Csapatunk abban a reményben vágott neki a 2017-2018-as bajnokságnak, hogy újabb nagy győzelmekkel ajándékozza meg egyre népesebb és lelkesebb szurkolótáborát.
Forrás:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét