Kezdőlap Fotóművészet Székely Aladár-kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Székely Aladár-kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban

156
0

Székely Aladár, a 20. század elejének nagyhatású portréfényképésze életét és munkásságát bemutató kiállítás látható csütörtöktől a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

    A 150 éve született Székely Aladár 1899-ben nyitott műtermet Budapesten. A régi ízléssel szakító, minden újításra kész fényképésznek írók és művészek – köztük Ady és barátai, a Nyolcak festői és a Nemzeti Színház művészei – is gyakori vendégei voltak. Küldetésének tekintette, hogy portréfotográfiáin a művészek vonásait, egyéniségét megragadja, a jövőnek megőrizze – derül ki a múzeum MTI-hez eljutatott közleményéből.

Az évfordulós kiállítás arra vállalkozik, hogy ismert és eddig nem publikált képek segítségével betekintést engedjen a művész személyes életébe, a műteremben folyó alkotómunka kisebb műhelytitkaiba. Emellett több mint 100 fotó segítségével rajzolja fel a Székely-dinasztia három és fél évtizedes működésének történetét – írja a közlemény, amely kitér arra is: a Székely-hagyaték 1977-ben került a PIM gyűjteményébe.

Az Új vizeken. Írók és művészek Székely Aladár műtermében című kiállítás január végéig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét