Kezdőlap Képzőművészet Hantai Simon-kiállítás nyílik az Ybl Budai Kreatív Házban

Hantai Simon-kiállítás nyílik az Ybl Budai Kreatív Házban

232
0

Hantai Simon (1922-2008) életművének legfőbb fordulópontjait tekinti át az Ybl Budai Kreatív Ház péntektől látogatható kiállítása, amely Magyarországon eddig még soha be nem mutatott műveket is felvonultat a világhírű magyar-francia festőművésztől.

    A gyűrésre és hajtogatásra épülő, úgynevezett pliage technika kifejlesztőjeként számon tartott Hantai Simon előre összehajtott, összegyűrt festővásznakra festett kompozíciói olyan egyedi hatást keltenek, mintha egy kaleidoszkóp lencséjén át tekintenénk a világra – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

“A pliage – gyűrés, hajtogatás – néven ismert módszer a modernizmus festői gyakorlatát a népi mesterségek technikáival ötvözve gondolta újra a nyugati festészet történetét, test és vászon, festék és jel, tapintás és látás viszonyát” – idézi az Ybl Budai Kreatív Ház közleménye Berecz Ágnest, a tárlat egyik kurátorát.

Mint a művészettörténész kiemelte, a sokszor faágakra, madárfészekre vagy akár kígyókra emlékeztető, sok színben pompázó figurák, valamint a kép szélein, hátterében megjelenő geometrikus alakzatok egyfajta látomásos, kaleidoszkóp-szerű tájképekké állnak össze, amelyeket Hantai Simon karcolással, kaparással, felitatással és csurgatással tett még egyedibbé.

Hantai Simon Bián született sváb családba, a budapesti Képzőművészeti Főiskola növendékeként az itáliai freskófestészet, Csontváry és Bonnard művei, első párizsi éveiben pedig a klasszikus avantgárd, különösen a szürrealisták, Ernst, Miró és Matta képei hatottak festészetére. 1948 őszén telepedett le Párizsban, ma pedig már a 2. világháború utáni Franciaország legjelentősebb művészei közt tartják számon. 1960 és 1982 közötti, gyűrt és hajtogatott festményei is az emlékezetről szólnak: a sváb kötények mángorolt formáira, a klasszikus festészet duchamp-i elutasítására, Matisse papírkivágásainak színformáira, Pollock padlón csurgatott vásznaira emlékeznek – áll a közleményben.

A Kálmán Makláry Fine Arts Galériával együttműködésben, Berecz Ágnes és Soós Éva kurátori munkájával megrendezett Hantai-kiállítás november 15-ig lesz megtekinthető.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét