Kezdőlap Képzőművészet Nagy Gábor alkotásaiból nyílik életmű-kiállítás Szegeden

Nagy Gábor alkotásaiból nyílik életmű-kiállítás Szegeden

85
0

Nagy Gábor, a magyar kortárs képzőművészet egyik meghatározó alakjának mintegy háromszázötven alkotásából – festményekből, grafikákból és szobrokból – nyílik életmű-kiállítás Átkelés címmel szombaton a szegedi Reök-palotában.

 

Nagy Gábor személyes kedvence is a REÖK-ben!

Nagy Gábor egyik személyes kedvence, a Különös táj I. című alkotás, amelyen dél-franciaországi emlékeit örökítette meg. 🗺🖼Kíváncsiak vagytok, milyen élmények és érzések hatottak rá, miközben alkotott? Erről is mesél Nektek a videóban! 😊Gyertek, és nézzétek meg a lenyűgöző művet október 10-től élőben is a REÖK-ben! 🤩

Közzétette: Reök Szeged – 2020. október 6., kedd

     Nátyi Róbert, a kiállítás kurátora a tárlat pénteki sajtóbejárásán elmondta, Nagy Gábor munkái ismertek a szegedi közönség előtt, hiszen állandó résztvevője a Nyári Tárlatoknak, a Táblaképfestészeti Biennáléknak, valamint a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, utóbbin munkáit 2007-ben Tornyai-plakettel is díjazták.

Emellett erős a kötődése a térséghez, hiszen egyik alapítója a Csongrádi művésztelepnek, ahol tanítványaival – csaknem négy évtizeden át oktatott egykori iskolájában, a Képzőművészeti Egyetemen – rendszeres vendég volt – közölte a művészettörténész.

A szecessziós palota két szintjén január 3-ig megtekinthető tárlat igyekszik átfogó képet nyújtani a művész minden korszakáról, a bemutatott alkotások között éppúgy szerepelnek az 1960-as évek második feléből származó munkák mint idén készült festmények – tudatta a szakember.

Nagy Gábort sokszínű alkotói attitűd jellemzi: készít rajzokat, grafikákat, festményeket és kisplasztikákat. Bizonyos formai elemek – mint a szárnyas figurák vagy angyalok – azonban rendre, akár évtizedeken átnyúlva megjelennek munkáin, de visszaköszönnek a képeken a Tisza, az ártér, az alföldi világ motívumai is – hangsúlyozta Nátyi Róbert.

A tárlatot egyfajta kronologikus sorrend alapján épül föl, de az első szinten elsősorban rajzokkal, grafikákkal, a másodikon pedig inkább a 2010-es években készült olajképekkel találkozhat a közönség a kiállítótérben szellősen elhelyezett szobrok mellett – közölte a kurátor.

Nagy Gábor úgy fogalmazott, különleges feladat kívülről, új nézőpontból visszatekinteni négy-öt évtized munkáira. A kiállítás anyagát igyekezett úgy összeállítani, hogy bepillantást adjon munkásságának minden korszakába, a kép azonban nem lett arányos, mivel az évek során sok alkotása került külföldre, s ezek közül jó néhány a járvány miatt nehezen mozdítható.

Mint mondta, alkotásaival mindig a műfajok határterületein működő megoldásokat kutatta, a konkrét látvány és az absztrakció közötti határvonal az, ami a mai napig érdekli és izgatja.

MTI/Reök Szeged

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét