Kezdőlap Képzőművészet Gábor Jenő festőművész munkáiból nyílik kiállítás Pécsen

Gábor Jenő festőművész munkáiból nyílik kiállítás Pécsen

35
0

Gábor Jenő (1893-1968) festőművész párizsi utazásáról szóló naplójának szövege és a festményei láthatók azon a kiállításon, amely október 9-től látogatható a pécsi Modern Magyar Képtárban – közölte a szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) az MTI-vel.

    A JPM és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből, valamint magánkollekciókból származó – a neves alkotó életművének egyik legjelentősebb korszakát bemutató – alkotások a közlemény szerint sajátos módon illusztrálják Gábor Jenő (1893-1968) naplójának szövegét. Mint írták, a kiállítás arra is rávilágít, hogy az utazás mint a hagyományos festői életrajzok momentuma a 20. században már nem csupán az egységes akadémikus ábrázolási technika meghatározó távoli, egzotikus témák keresését jelentette, hanem újabb ábrázolási módszerek, stílusirányzatok megismerését is.

A kommünikében felidézték: Gábor Jenő Párizsban együtt talált rá a modern nagyváros életének különleges jeleneteire és a mindezeket megjelenítő modern képzőművészeti törekvésekre.

A párizsi képeken egy pécsi turista egzotikumot kereső nézőpontjából látja az érdeklődő a várost: a jellegzetes utcák, épületek, a Szajna hídjai, a Bois de Boulogne parkja, vagy a Le Havre-i kikötő és strand éppúgy része ennek a tekintetnek, ahogy az opera nézőtere vagy – legfőbb témaként – a mulatók és szórakozóhelyek világa – írták a közleményben.

A JPM felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás telefonos bejelentkezést követően tekinthető meg október 9. és jövő év március vége között.     A tárlatról további részletek a jpm.hu oldalon olvashatók.

MTI/kieselbach.hu

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét