Kezdőlap Fűben-fában orvosság Fehér akác, a gyógynövények hercegnője

Fehér akác, a gyógynövények hercegnője

100
0

“Szarvas Nikolett Diána vagyok. 2010 elején végeztem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen biomérnökként, egészségvédő szakirányon. Aztán az élet úgy hozta, hogy a tudásomat a természetgyógyászat területén bővítettem tovább.

2018-ban fejeztem be a Hieronymus Bock Hagyományos Gyógynövény-ismereti Iskolát.

 

2019 nyarán pedig kitűnő eredménnyel tettem le a fitoterapeuta szakvizsgát, majd az év végén megszereztem a Bach-virágterapeuta képesítést. Ebben az évben alapítottam a honlapomat, www.herbclinic.hu weboldalt és egy Facebook-közösséget, ahol a hozzám fordulóknak nyújtok természetgyógyászként segítséget.”

 

A fehér akác (Robinia pseudoacacia) az egyik legszebb gyógynövény számomra. 😊

 

A pillangósvirágúak családjába tartozik.

Virága robinint, akacinint és egyéb flavonoid glikozidokat, valamint nyálkát tartalmaz. Hatóanyagai görcsoldók, csökkentik a savszekréciót és védőréteget képeznek a gyomor nyálkahártyáján. Ezeken kívül hurutoldó, köptető hatású.
Gyomorsav túltermelés, reflux esetén és a gyomor feszülésének oldására, valamint felső légúti hurut esetén váladék oldására és ürítésére alkalmazható.
Virágát májusban, júniusban lehet gyűjteni.


Fehér akácvirág tea:

• Egy evőkanál szárított akácvirág, 2,5 dl forró vízzel leöntve, 20 percig lefedve állni hagyni, szűrni, majd langyosan fogyasztható.

• Napi adagja egy-két csésze, amit lassan kortyolgatva, akár 12 órára beosztva lehet alkalmazni, gyomor probléma esetén. (Reflux estén közvetlen lefekvés előtt ajánlott a második csészével lassan megiszogatni.)

• Köptetőként, hurutoldóként a fenti elkészítés szerint, reggeli előtt és ebéd előtt fél órával egy-egy csészével fogyasztható.

• Gyerekek estében 1 teáskanál szárított akácvirágot kell leönteni 2 dl forró vízzel. Levele nagy mennyiségben lektint és flavonoid glikozidokat tartalmaz.
Leveleit vizelethajtásra és vérnyomás-csökkentésre használták a népi gyógyászatban. A modern fitoterápiában már nem alkalmazzák magas lektin tartalma miatt, mivel hosszú távú alkalmazása a vörösvértestek agglutinációját okozhatja.

Az akácvirágot 6 éves kortól lehet alkalmazni, de további ellenjavallata nem ismert.

Ha bármi kérdésetek felmerülne, nyugodtan tegyétek fel az info@herbclinic.hu címen.

Niki

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét