Kezdőlap Film- és színházművészet A két pápa című darabot mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban

A két pápa című darabot mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban

27
0

Anthony McCarten A két pápa című darabját mutatják be Jordán Tamás és Lukács Sándor főszereplésével, Vecsei H. Miklós rendezésében a budapesti Rózsavölgyi Szalonban. A keddi premierrel induló kilencedik évadban összesen hét bemutatót tartanak.

 

    Anthony McCarten A két pápa című darabját Magyarországon először láthatja a közönség – olvasható a Rózsavölgyi Szalon MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, XVI. Benedek pápát Jordán Tamás alakítja, Ferenc pápát – a darab történetében még Bergoglio bíboros – Lukács Sándor játssza. Molnár Piroska formálja meg Brigitta nővér, Trokán Anna pedig Sophia nővér alakját.
A szerző előbb regénnyé, majd színdarabbá írta a két pápa történetét, a műből később film is született.

Anthony McCarten darabja nem a film színpadi változata, nem is dokumentumjáték: a főhősök elképzelt teológiai vitáit mutatja be. A színdarab középpontja Benedek és Bergoglio Rómában zajló találkozója. A mű elmélkedésre késztet, jelentős témákat boncolgat, de mer humoros is lenni. Valós történések alapján készült, de nem a valóság hű ábrázolása a célja – írják a darab ismertetőjében, amelyben megjegyzik: a mű a lelkiismeret-krízis drámája, a szerző a saját kételyeiket mondatja ki a szereplőkkel. Ahogyan Bergoglio fogalmaz: “a bűn nem egy folt, amit a mosodában el tudnak távolítani. Az egy seb, amit kezelni és gyógyítani kell” – áll az ismertetőben.

A Rózsavölgyi Szalon a kilencedik évadában hét bemutatót tartanak. Három premier a járványügyi helyzet miatt csúszik át az előző szezonból.

Az új évadban látható többek között Churchill és Greta Garbo közös története, illetve a Gorbacsov elleni puccskísérlet, de szó lesz családi sorstörténetről is. Vecsei H. Miklós mellett Hegedűs D. Gézának is ez az első alkotói évada a Rózsavölgyi Szalonban: ő állítja színpadra a Churchill és Garbo című darabot, és ő is alakítja benne Churchillt, Greta Garbo pedig Nagy-Kálózy Eszter lesz, aki szintén először lép fel a Rózsavölgyi Szalonban.

Ugyancsak először játszik a Rózsavölgyi Szalonban Fekete Linda, Ágoston Péter, Király Dániel és Szina Kinga. A visszatérő alkotók között van Lukács Sándor és Jordán Tamás mellett Schneider Zoltán (Gorbacsov), Söptei Andrea (Raisza Gorbacsova), vagy Pokorny Lia, Őze Áron, Józan László, Takács Katalin, Porogi Ádám, Kútvölgyi Erzsébet, Csiby Gergely.

A Rózsavölgyi Szalon 2020/2021-es évadának tervezett bemutatói között van továbbá Patricia Highsmith-Craig Warner Idegenek a vonaton című műve, valamint Zalán Tibor El kell mondanom, Jerry Mayer Keresztül-kasul és Penny Gold Az elnök szabadsága című darabja.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét