Kezdőlap Interjúk Bemutatjuk a marosvásárhelyi Stonecrops zenekart – Duóból kinőtt együttes – “… mi...

Bemutatjuk a marosvásárhelyi Stonecrops zenekart – Duóból kinőtt együttes – “… mi egyszerűen azt játsszuk, ami tetszik, ami jól esik.”

967
9

“A zenénket ne gépek alakítsák, s ha a tempó egy picit megbolondul, az ne legyen kijavítva, hiszen emberek vagyunk és nem gépek…”

 

Nemrégen ismertem meg a Stonecrops zenekart, de már rögtön felkeltették bennem az érdeklődést. Egy határon túli zenekarról beszélek, akik elvarázsolják a hallgatókat, még azokat is, akik még nem ismerik őket. Fiatalok és egyben tehetségesek. Bennük van a bizonyítási vágy, és az, ami nagyon fontos egy zenekarban, a családias hangulat megteremtése a próbákon és a koncerteken is. Videón is áttükröződik, hogy élvezik, amit csinálnak. Szeretném bemutatni nektek a Stonecrops zenekar tagjait:

Oli Steel – ének

Buzán Emil – gitár

Codó Levente – dobok

Kálmán Gábor – basszusgitár

 

CSONGOR: Kérlek titeket, hogy mutatkozzatok be a kultkocsma.hu Látogatóinak! Kik vagytok? Honnan jöttetek?

OLI: Mi egy erdélyi, pontosabban marosvásárhelyi zenekar vagyunk.

 

CSONGOR: Ha jól tudom, akkor saját próbatermetek is van, így azt feltételezem, nem mostanában alakultatok? Mióta vagytok együtt, illetve ki számít alapító tagnak?

OLI: A Stonecrops már egy ideje megszületett, viszont a jelenlegi felállásunk 2020 januárjától verődött össze. Sajnos az évek során sokan megfordultak a zenekarban, de ez nem is csoda, hiszen ahányan vagyunk, annyifélék… nehéz megtalálni azt a kohéziót, ami láncként fogja össze a tagokat. Nagy örömömre, jó idő óta először érzem nyugisnak a helyzetet, nem stresszes senki, segítünk egymásnak, na meg ugye ismerkedünk, hiszen nem túl régen veszünk részt egymás életében. A próbaterem kérdése ott van minden zenekar életében és eléggé nagy problémának számít. Nekünk ezen a téren szerencsénk van, egy darabig legalábbis. Egyik extagunk, felajánlotta, hogy próbálhatunk nála.

EMIL: Alapítótagnak én és Oli számítunk. Zenés együttműködésünk jó régre nyúlik vissza, sokat bandáztunk együtt még abban az időben, amikor doboltam. Már akkor is probléma volt stabil embereket találni a zenéléshez. Egy idő után ketten maradtunk, így ismét elővettem a gitárt, dalokat írtunk, feldolgozásokat játszottunk, sőt fellépéseink is voltak így duóként, aztán már picit kevésnek tűnt az egész, ez vitt rá arra, hogy zenészeket keressünk és bővítsük a Stonecropsot.

 

CSONGOR :A karanténhelyzet végett elég sok zenekarnak el kellet halasztani a fellépést, gondolom titeket is érintett ez.

OLI: Hát sajnos esetünkben nem halasztás történt, hanem lemondás. Sok lemondás. Talán azért nem vadultunk be annyira, mert pont a vírusmizéria előtt frissült legénységünk, így amúgy is időre lett volna szükségünk, hogy újra egyben legyenek a dalok. Bár nem panaszkodhatunk, az új srácok igazán lelkesek, gyorsan magukba szívták a Stonecrops melódiákat. Csekély egy hónap együttpengetés után már felvettünk három saját dalt, amelyeket az új lemezre szánunk.

EMIL: A karantén, meg a vírushelyzet miatt döntöttünk úgy, hogy teljes erőbedobással az új albumon dolgozunk, aztán, ha a elcsendesednek a dolgok, újra beállunk a ringbe és csapatjuk a koncerteket, amennyi belefér.

 

CSONGOR: Mik a terveitek a közeljövőben? Mit tartogattok a közönségnek?

OLI: Ha egy szóban kellene válaszolnom, azt mondanám, hogy: a Szinesztéziát!

EMIL: igen, mindenképp az új dalokat dobnánk be a közönségnek, na meg egy lemezbemutató koncertet, még ha csak virtuálisan is, ha úgy haladnak a dolgok, ahogy tervezzük, ez augusztus környékén történne meg, a helyszín és a mód a koronás szituációtól függ.

 

CSONGOR: Egy videóban láttam, hogy nem csak zenéltek, hanem mellette vállalkozók is vagytok . Mivel foglalkoztok?

OLI: igen, bár nem mindig mosolyog rám a szerencse, elmondhatom, hogy én alakítom a szabadidőmet. Még ha nem is számíthatok minden hónapban egy stabil fizetésre, a magam ura vagyok. Ez fontos számomra több szempontból is, meg ugye ott vannak a próbák, a zenekaros cuccok, ha az ember minden nap hullafáradtan tér haza, miután kisajtolták minden energiáját, idővel alább hagy az ambíció. Ez késztetett arra, hogy kilépjek az igából. Kézműves cuccokat készítek,  egy könyvesboltban van ajándékos részlegem. Emellett bevállalok itthoni munkákat is, amit az íróasztalom mellől, egy bögre kávé társaságában elvégezhetek. Úgy gondolom, hogy a szabadság mindennél fontosabb, ha le kell mondanom bizonyos anyagi javakról, én gondolkodás nélkül megteszem a szabadság érdekében.

 

CSONGOR: Mesélnétek arról, hogyan készül az új album? Miről szól majd, mit akartok üzenni a közönségnek? Mikor hallgathatjuk?

 

EMIL: Ahogy említettük, most minden energiánkat erre áldozzuk. Tíz dalt szánunk az új lemezre, amiből három már hallható a youtubeon. Egyik ismerősünk házi stúdiójában vesszük fel és egy másik ismerősünk mixeli az anyagot. A borítót én rajzoltam.

Buzán Emil készítette lemezük borítóját

 

OLI: Vagyis amit csak tudunk megoldunk házilag, két kezünkkel. Hát a címből kiindulva, sok mindenről szól az album, de ha mégis röviden szeretnénk megfogalmazni: ha csak a szinesztézia szó értelmét vizsgáljuk is sínen vagyunk. Vagyis több érzékszervünktől beszerzett anyagot állítunk egymás mellé, vagy párhuzamba. Mit hallunk, mit látunk, mit tapintunk körülöttünk. Milyen a világunk, milyen lehetne, kik vagyunk és kikké válhatnánk és így tovább. Vannak egészen mélyre nyúló témák is, de a jó öreg bulizós, szakítós nóták sem maradnak el.

 

CSONGOR :Facebook oldalatok is szépen alakul, fejlődik, növekedik és még e mellett ajándéktárgyakat is készítetek. Pólók, bögrék, kulcstarok, táskák kerülhetnek leghűségesebb rajongóitokhoz Van valaki a hátérben, aki segít nektek? Menedzser? Az is lehet, hogy mindent ti csináltok?

EMIL: Nincs menedzserünk, de nagyon örülnénk ha lenne. Igazából megszoktuk, hogy mindent nekünk kell csinálni és nincs is ezzel baj, de jó lenne, ha valaki a koncertszervezésekben átvállalna valamit.

OLI: Igen, ahogy előbb említettük, szeretünk mindent mi csinálni, ami belefér. A termékek előállítása hirtelen ötlet volt. Nyilván minden zenekar készít pólókat, de mi ezt most hangsúlyozottan a Szinesztéziának áldozzuk. A koncertek elmaradtak, legyünk őszinték, a büdzsé is eléggé zsírszegény. Ezért is fordultunk a nagyközönséghez segítségért, egy album előállítása azért megkövetel egy pár garazst.

 

Hamarosan bontjuk a pezsgőt 🍾bakelit szag van ! 😀 💿 minden jó úton halad, boldogságszint emelkedés érzékelhető 😀

Közzétette: Stonecrops – 2020. július 30., csütörtök

 

CSONGOR: Mi a véleményetek a mai zenei piacról? Hova helyezitek magatokat ebben a nagy zenei kavalkádban?

EMIL: őszintén szólva, mi eléggé az old school vonalon mozgunk. Igyekszünk vintage cuccokat használni, értem ez alatt a pedálokat, erősítőket, ami a dalokban elhangzik, azt mind lejátszani “hús-vérül”, ragaszkodunk ahhoz, hogy a refrének egytől egyig legyenek felénekelve, és minden alakalommal másképp szóljanak. A zenénket ne gépek alakítsák, s ha a tempó egy picit megbolondul, az ne legyen kijavítva, hiszen emberek vagyunk és nem gépek, érzéseket adunk át, amihez a tempó és a dinamika is eszköz. A példaképeink is a régi nagyok: Jimi Hendrix, Pink Floyd, Black Sabbath, Beatles, Cream és persze ne feledkezzünk meg Radics Béláról sem, hiszen hazai nagyok is vannak, akikre felnézhetünk.

OLI: Nem igazán tudjuk elhelyezni magunkat a piacon. Igazából minden egyes alkalommal gondot okoz, ha megkérdezik, hogy “milyen stílusban toljuk?” Rengetegszer hangsúlyoztuk és hangsúlyozni fogjuk, hogy nem szeretnénk leragadni egyetlen stílusban (nyilván nem arra gondolok, hogy holnaptól megengedjük a tucc-tucc csapot), nem szeretnénk, ha minden dalunk egyforma lenne, pszichedelikus elemeket, metált, bossa novát, bármit összegyúrunk, ha épp ahhoz van kedvünk. Nem az a célunk, hogy megfigyeljük, hogy épp mi megy és kövessük a szent receptet, amivel a mai bandák befutnak, mi egyszerűen azt játsszuk, ami tetszik, ami jól esik. Ha ez másnak is tetszik és más is felfedezi önmagát benne, az bónusz az egészre.

 

Egy Radics Béla dal is lesz a lemezen. 😀 Valahogy így készült 😉 #magyarzene #radicsbela #megatkozottember

Közzétette: Stonecrops – 2020. augusztus 1., szombat

Egy Radics-dal is hallható a lemezen

Csongor: Mit üzentek Látogatóinknak?

EMIL: Üzenem a látogatóknak és a mindennapos zenehallgatóknak, hogy ne féljenek kísérletezni, keresgélni, ne csak arra legyen igényed, amit a média az arcodba nyom, ha picit elkalandozol a youtubeon, olyan bandákra találsz majd, hogy az eszed megáll!

OLI: Kitartást a művészeknek és a művészetkedvelőknek, ez most nem a mi időnk, egy időre kispadra kerültünk, de hamarosan helyreáll a világ és szüksége lesz valami kapaszkodóra, valami szépre, valamire, amivel azonosulni tud, és mi ott leszünk!

 

Csongor: Szívvel ajánlom az erdélyi tehetséges együttest! Keressetek rá Facebookon a Stonecrops zenekarra és kövessétek őket!

Fotók: Stonecrops

Csongor

9 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Mint a Stonecrops jelenség hang krónikása korona tanú bizonyítékaim vannak arról, hogy a Stonecrops a profizmus néha infantilis magyarázatait (nem jó szelek fújnak, nem szól jól a cucc, nem gyakorolatam eleget, nincs ihlet…. stb) megszégyenítve, leplezetlen őszinteséggel lép fel bármilyen színpadra, ahova beengedik, mint például szerény stúdióm színpadára, és műveli azt, amire sokan csak álmodoznak.
  Én a Stonecrops esetében sem a jó technikájú zenekarra figyelek fel, hanem a cselekvés vágyra, az alkotásvágyra, a közösség építés vágyra, ami profizmus ide vagy amatőrizmus oda, nemcsak a mester virtuózok kiváltsága, hanem lassan emberi kötelezettségünk, ha nem akarjuk, hogy a virtuális valóság beszippantsa elméinket és megőrüljünk.
  A megasztár celebség hamis vízióról le kell szokjunk, hogy észrevegyük: a Stonecrops egyedi és az összeállásukból fakadóan utánozhatatlanok, ugyanazok a csumbi emberek, akik mi magunk is vagyunk, és lehet, hogy nem hangszeren játszanánk, hanem agyagot gyúrnánk, fát faragnánk, kenyeret sütnénk, vagy mittudomén, de ezt művelhetjük magunk közt élvezettel, szeretettel, nem kell, hogy mindenben a legjobbak legyünk, a legnagyobbak, hisz van már nekünk legnagyobbunk, Jézus, aki értünk a legkisebb lett.
  Fontos, hogy figyeljünk egymásra, ha nem is vagyunk tökéletesek, mert az az egy dolog tökéletesen igaz, hogy egymásra nézve nem vagyunk csak mi magunk. És ha mi magunk nem szeretjük egymást úgy, ahogy vagyunk, senki más nem fogja.

 2. ATT: kultkocsma.hu / Homepage – Loop – Kultkocsma WEB SITE SOLUTIONS
  This notice ENDS ON: Sep 14, 2020

  We have not obtained a settlement from you.
  We’ve tried to contact you but were not able to contact you.

  Kindly See: https://bit.ly/2DWprAx .

  For info as well as to process a optional payment for services.

  09142020102032.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét