Kezdőlap Fotóművészet Szántói Lilla fotográfiáiból nyílik kiállítás a Capa Központban

Szántói Lilla fotográfiáiból nyílik kiállítás a Capa Központban

58
0

Szántói Lilla fotográfus három, különböző években, eltérő gondolati háttérrel és technikával készített munkáit mutatja be A látvány érintése című kiállítás, amely augusztus 25-én nyílik Budapesten, a Capa Központ Project Roomban.

    Szántói Lilla tárlatán látható sorozatok taktilis érzékelésen alapuló jelenségeket ragadnak meg különféle fotográfiai technikákkal. A fényképek és fotókönyvek érzékeny, finom rezdüléseket, észrevételeket mutatnak meg – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

 Mint írják, a digitális eszközök, különösképp az érintőképernyős okostelefonok térhódításával párhuzamosan az érzékelésünk, az érintés jelentése és jelentősége is megváltozott az elmúlt években.

Szántói Lilla Érintés (Touch) című sorozata a telefonok képernyőjén végzett mozdulatainkat, gesztusainkat vizsgálja. Ezek az érintések olyanok, mintha ujjunkkal absztrakt, csak pillanatokra megmaradó, majd eltűnő képeket festenénk. A fényképeken megörökített pillanatnyi jelek konkrét események lenyomatait örökítik meg.

  Utazáson készített képekből áll A Szél (Wind) című sorozat és fotókönyv, amelyek pillanatképekként a természet tanulmányozására és megértésére fókuszálnak. A fényképek egy könyv lapjain jelennek meg, amely sokszorosító grafikai eljárással, úgynevezett rizográf nyomtatási technikával készült.

  A fotográfus legújabb, Kulcsszó: könyv (Keyword: book) című munkájának ihlető képe a családi archívumból került elő. A képen Eta mama kezében könyvvel, otthonkájában ül a kanapén. Ahogy a Fortepan online fotógyűjtemény fényképei között is fellelhető, a családi és privátképek többször előkerülő jelenete a könyvet olvasó, lapozó ember.

A sorozatból, a gyűjtemény képei közül kulcsszavazott kereséssel választott képek részleteit kiemelve, a könyvek különböző érintési módjait mutatja be. A képekhez társított kulcsszavak pedig szinte versekként működnek – írták a tájékoztatóban.

   Az október 31-ig nyitva tartó kiállítást Petrányi Luca építész képzőművész nyitja meg, a tárlat kurátora Gellér Judit.

MTI/magyarmuzeumok.hu

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét