Kezdőlap Képzőművészet Síremléket avattak Szervátiusz Tibor emlékére Budapesten

Síremléket avattak Szervátiusz Tibor emlékére Budapesten

120
0

Szűk körű ünnepségen felavatták Szervátiusz Tibor (1930-2018) szobrászművész, a nemzet művésze síremlékét vasárnap Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert művészparcellájában.

Szervátiusz Klára, Szervátiusz Tibor özvegye beszédet mond a szobrászművész síremlékének avatásán a Fiumei úti Nemzeti Sírkert művészparcellájában

   A síremlék felállítását az alapító művész 90. születésnapjára időzítette a Szervátiusz Alapítvány, amelynek tájékoztatása szerint a Nap-kapu nevet viselő emlékmű Kontur András szobrászművész alkotása.

A közlés szerint egy csaknem 3 méter magas, rodéziai feketegránit-sziklából a feleség kérésére Nap-kaput faragott Kontur András. Az obeliszk mind a négy oldalát áttöri a napsugár, hogy végül középen felragyogjon. Mint írták, ez az a szikla, amely több évtizedig állt Szervátiusz Tibor udvarában és amelyből Kőrösi Csoma Sándor szobrát szerette volna elkészíteni, ám a nyolcvanas évek kulturális vezetése ezt nem engedélyezte.

Kontur András szobrászművész és Szervátiusz Klára, Szervátiusz Tibor özvegye

A közlemény felidézi, hogy a Nap többszörösen is kötődik a neves szobrászművészhez: egyrészt jelzi az ősi hitet, a régmúltat, amellyel sokat foglalkozott műveiben Szervátiusz Tibor. De utal a jelen Erdélyére is, a szülőföldre, ahol ma is faragják a székelyek a napot. A Fiumei úti Nemzeti Sírkert művészparcellájában található síremlék Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere támogatásával valósult meg – közölte az alapítvány.

A közlés szerint a bensőséges hangulatú ünnepségen a művész előtt tisztelgő “szeretetáldozatot” mutattak be. Döbrentei Kornél Babérkoszorú-díjas költő méltatásában emlékeztetett arra, hogy “a kivételes talentumú szobrászművész síremléke avatása azt is bizonyítja: nem hal meg az, akire emlékeznek. Szervátiusz Tibor nem halt meg és nem hal meg soha, a jövő kövén fog kicsírázni mindig”. A síremléknél Petrás Mária énekelt, Sipos Mihály és Kardos Mária a kedves gyimesi keservesét játszotta el, majd az alapítvány megkoszorúzta az újonnan felállított síremléket.

Szervátiusz Tibor Kossuth díjas szobrászművész, a nemzet művésze 1930. július 26-án született Kolozsváron és két éve hunyt el. Hatalmas életművet hagyott maga után, alkotásai köztereken, múzeumokban, közintézményekben és magángyűjteményekben is megtalálható.

Emlékét őrzik a felesége gondozásában megjelent albumok mellet az életművét bemutató monográfia, a Szervátiusz Alapítvány és az özvegy által alapított ösztöndíj is.

MTI/Szigetváry Zsolt

Kuemelt kép: Szervátiusz Tibor szobrászművész síremléke, Kontur András szobrászművész alkotása a Fiumei úti Nemzeti Sírkert művészparcellájában az avatás napján, 2020. július 26-án.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét