Kezdőlap Interjúk Az ezerarcú Kalmus Felician – “A színpad, a zene, egy különös lelki...

Az ezerarcú Kalmus Felician – “A színpad, a zene, egy különös lelki állapot. “2. lemezbemutató koncert- Masnival lezárt ajándékdoboz

1039
0

A magyar zenei élet egyik ezerarcú egyéniségével már tavaly ősszel megbeszéltem, hogy összehozzuk ezt az interjút, de Ő a lemezfelvétele, illetve koncertjei miatt kérte, hogy tegyük át az év elejére, majd az unásig emlegetett korona is közbeszólt. Az a megtiszteltetés ért, hogy a búvárkodó, a rendkívül tehetséges, elképesztő attraktív módon és különböző stílusokat ötvöző Kalmus Feliciánnal most végre olvashatod ezt a beszélgetést! Talán hallottál az 1962-ben alakult Express együttesről, ebben szaxofonozott Felicián édesapja, Pál. Emlékszem rájuk, voltak dalaik, amelyek megmaradtak a mai napig bennem, így pl. a Hull az elsárgult levél, Jöjj hozzám, stb. Nem meglepő, hogy a cseperedő Felicián is a zenei pályát választotta hivatásául, mindegyikünk örömére. Kicsit szakított minden hagyománnyal, mi több, teljesen másképpen bánik szeretett hangszerével, mint azt általában szokták a csellisták. Felicián július 29-én hatalmas dologra készül, de minden bizonnyal elárulja nekünk, hogy mi is lesz az.

Visnyei Ferenc/Visó: Szeretettel köszöntelek weboldalunkon! Nincs mese, itt és most ki kell jelentenem: amit te művelsz a hangszereddel, az valami meg- és felfoghatatlan! Egyszerűen leviszel olykor a tenger fenekére, majd felhozol az égbe s ott tartasz, nem engeded, hogy leessek, de szerintem nem vagyok így egyedül.

Édesapád is zenész. Mennyire tudtad/tudod meglátni a zenében lévő lehetőségeket? Lehet azt mondani, hogy már alighogy feleszméltél, már megbűvölt a zene? Mi volt az a pillanat, amikor megragadott a zene ereje és milyen stílus foglalkoztatott cseperedő gyermekként? Mennyire kaptál megerősítést Édesapádtól, édesanyádtól? Van –e tudomásod arról, hogy a családodban ki volt ennyire fogékony a dallamok erdejére, avagy más művészetekre?

Kalmus Felician: Hárman vagyunk testvérek, én vagyok a legidősebb “gyerek”. Ezért édesapám – talán azért is, hogy az “otthoni logisztika” egyszerűbbé váljon – sokat vitt magával koncertekre, nyári turnékra. E mellett – úgy általában véve is – sokat hallgattunk zenét otthon is, lemezről, sokfélét. Édesapám családjában a zene fontos szerepet töltött be, és nem feltétlen csak professzionális értelemben véve. Természetes volt, hogy mindhárman tanulunk zenét. Az öcsém zongorázott, a húgom pedig dédnagyapánk hegedűjén játszhat.

Miért éppen a cselló lett az életed egyik legfontosabb „eszköze”, az egyik legnemesebb hangot kiadó hangszer? Ki vezetett ennek a hangszernek a rejtelmeibe, kit említenél meg? Hol kezdted el zenei tanulmányaidat és hol mélyítetted el tudásodat?

Erről már nagyon sokszor meséltem, sok helyen. A lényeg, hogy dobolni szerettem volna, de a zeneiskolában ezt a hangszert adták. Azt mondták, ha dobolni szeretnék, előbb valami más hangszert is kell tanulnom. Mondhatnánk, hogy véletlen volt, de így utólag elég sorsszerűnek tűnik a találkozás. A zeneiskolában nagyon odaadó és jó tanárnőm volt Fábián Klára, illetve édesapám is rengeteget gyakorolt velem, velünk otthon, így egy jó alapra könnyebb is volt később építkeznem.

SAMSUNG CSC

A népzenén kívül ott a rock, a halhatatlan rock is. Milyen stílusokat ötvözöl még dallamvilágodba? Hallgattam a Bruno Mars-feldolgozásodat is, na, nem semmi ez sem! Köszönöm az élményt! Miért pont ezt a dalt választottad? Egyébként nekem ez eredetiben is a kedvencem.

Óóó, The Way You Are… annyira régi, hogy emlékszem, csak egy darab állóképpel tettem fel, szinte meg is feledkeztem róla … 😀 Köszönöm az elismerő szavakat! Az a dal akkor a levegőben volt, lendületes, letisztult, szerethető. Leültem, elkészítettem…. mint, ahogy az új James Bond főcím feldolgozást is, az eredetileg Billie Eilish által énekelt “No Time To Die”-t is. Nem hiszek a műfaji korlátokban, szeretek szabadon utazni stílusok, korok műfajok között, mindent kipróbálni, ami tetszik, és persze feszegetni ennek a lenyűgöző hangszenek a határait is.

Igaz lehet az, hogy vannak pillanataid, amikor belelátsz mások lelkébe is? Azért gondolok erre, mivel annyira fájdalmasan szépségesen játszol, mintha te magad is megéltél volna már a szenvedésből is pillanatokat. Gondolom, hogy rá tudsz hangolódni mások érzelmi világára, azonban ez fordítva is igaz!

Talán ez minden irányba igaz lehet, hozzá téve, hogy alapvetően egy előadó (zenész, színész…) sok sok évig tanulja a különböző megszólaltatás, átélés, formálás módjait. Ehhez jön, amikor az életben tapasztaltakból is tud társítani. A színpad, a zene, egy különös lelki állapot. Elindul valami megfoghatatlan energiaáramlás az univerzum, az előadó és a közönség között. Akkor lesz igazán jó egy koncert, ha ez az energia szabadon, határok nélkül tud közlekedni.

Felician az egyik videója szöveges részében ezt írja: „Úgy játszottam, hogy a felvételen érezni lehessen a vonó minden rezdülését, a hangszer óvatos lélegzését.” Ezt nálam is sikerült elérnie… Olyan lélek alkotása ez, amelyik a szépséget árasztja magából – ami kívül is látszik -, egy olyan léleké, amelyik már megszületése előtt is mintha tudta volna, mi lesz a feladata ebben az életben. 

Vannak olyan vágyaid, hogy megismerd és meg is értsd ez embert, a természetet, az univerzumot? A titok mindenkiben ott van. Benned is, ami megfejthetetlen, így vagyunk megalkotva…. Mégis: mi lehet a te titkod, amellyel annyira meg tudod mozgatni a hallgatóidat?

Az ember mindig kutatja – néha szerintem már a kelleténél több áldozatot is hozva – a környezetét, magát, vagy akár – a te szavaiddal élve – az univerzumot. Ezek a dolgok számomra jobban felfoghatók, ha egy fraktált képzelek el, annak minden ismétlődésével. Mivel a belső titkok – mint írtad – megfejthetetlenek, én neki sem állok feszegetni a sajátomat 😉 Ha leülök játszani, akkor azt igyekszem a lehető legnagyobb szeretettel tenni, és ha jól csinálom, megérzem azt a bizonyos flowt. Ennél mélyebbre látni, belelátni az univerzum titkaiba, talán nincs is még kész az emberiség.

Ezzel teljesen egyetértek! Számtalan videód közül melyik volt az, amit nehezen tudtál egyedül kivitelezni, ezért kit, kiket kértél meg arra, hogy segítsenek?

Minden videómban van valami, ami nagyobb nehézséget okoz, többlet odafigyelést kíván. Ezek a videók általában már túlmutatnak az egyedül megvalósítható méreteken, a jó csapat, a baráti segítségek nélkül nem készültek volna el. Az évek alatt összeállt egy nagyon profi és jó csapat körülöttem, de korábban volt olyan, hogy jó barátokat kértem meg, hogy segítsenek.

Több ismert zenésszel léptél már fel. Kikkel?

Talán ez egyik legfontosabb ilyen kapcsolat az életemben Hrutka Róberthez fűz, vele az évek alatt barátsággá mélyült a munkakapcsolat, rengeteget köszönhetek neki. De dolgozom Tompos Kátyával, Udvaros Dorottyával, volt már közös produkcióm Tóth Verával is.

Vezetsz nyilvántartást? Hány dalt írtál, dolgoztál fel? Melyekhez készült videó is? Lemezeid?

Az internetre felkerült anyagok, illetve az eddig megjelent kettő lemezem nyilvánvalóan csak egy részét képezik annak, amik valójában elkészültek. A koncertjeimre sokkal szélesebb repertoárból válogatok. És olyan is történt már, hogy egy elkészült anyag sosem látott napvilágot. Elég precíz ember vagyok, a gépemben minden pontosan archiválva, rendszerezve van.

Eső Után

Eső Után…a következő dal amiről mesélek nektek mielőtt újra személyesen is találkozhatunk július 29-én a MOMKultban! Én már nagyon készülök rá, remélem ott lesztek! Jegyek:https://bit.ly/2ZUdti2

Közzétette: Felician Kalmus – Official – 2020. július 25., szombat

Nem találkoztunk még személyesen, de mégis azt gondolom, hogy olyan erős kisugárzásod lehet, amellyel hatni tudsz mindenkire, nemcsak a zenéddel, hanem egész lényeddel is.

Nagyon köszönöm, de ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom 😉

Optimizmusoddal, az emberekbe, világba vetett hiteddel élen jársz? Honnan meríted az erődet, miből töltekezel – a zenén kívül -, hogy annyira tele vagy szeretettel? 

Talán inkább egy optimizmus iránt vágyódó realista vagyok, ennek minden előnyével és hátrányával.

Kifinomult lelkedet adod ajándékba mindenkinek, hiszen alkotásaidba teljes valódat belerakod. Nem érzed sebezhetőnek magadat, hogy így kitárulkozol?

Jobban fájna, ha mindezt nem adhatnám át. Engem ez tesz boldoggá. Az alkotás az életem, a színpad már csak a hab a tortán, egy folyamat vége, akár úgy is tekintetünk rá, hogy a koncert a jutalom, egy egy hosszabb alkotófolyamat végén.

Hűséges, kitartó vagy mindenben, nemcsak a zenében?

Igen, annak tartom magam!

Jut időd hobbira? Azt olvastam, hogy olykor lemerülsz a mély tenger fenekére, búvárkodsz. Honnan ered ez a szenvedélyed?

Egész kicsi gyermekként, 5-7 éves koromban már vonzott nagyon ez a dolog. És bár a kedvtelési búvár általában 30 méternél nem igazán merül mélyebbre, ez az arányaiban nagyon keskeny sáv is rádöbbenti az embert arra a csodára, amiben élhetünk… míg nem szipolyozzunk ki az utolsó leheletét is… avval együtt pedig a sajátunkat.

Nr.2 Lemezbemutató koncert /A cselló, ahogy még biztos nem hallottad…/

Kérlek, áruljad el, hogy mire is készülsz július 29-én?

Mélytenger dala

Az utolsó dal, amiről a koncert előtt mesélek nektek egy számomra nagyon fontos és kedves témához született. Találkozzunk július 29-én szerdán a MOMkultban, mi már nagyon készülünk, hogy egy varázslatos élményben lehessen részetek.Ne felejtsetek el jegyet váltani: https://bit.ly/2ZUdti2

Közzétette: Felician Kalmus – Official – 2020. július 27., hétfő

A No.2 lemezbemutató koncertem lesz július 29-n a MOMkult-ban. Ezen a lemezen egyetlen feldolgozás sincs, a 12 dal közül pedig 5 keringő. Lesz persze néhány meglepetés is. A koncert napjáig minden héten bemutattam egy dalt a lemezről a Facebook oldalamon, hogy a koncerten azok már ismerően csengjenek a közönségnek. Aki járt már nagy-koncertjeimen, tudja, hogy nem szoktam előre lelőni, amivel készülünk… pont azért, hogy mindig legyen valami, amitől ez egy masnival lezárt ajándékdoboz lehet a közönségnek. A lemezbemutatón vendégem lesz Antal Gábor zongoraművész, akivel szintén tartogatunk olyan meglepetést, amit most nem fogok elárulni. A lemezanyagot pedig úgy egészítettem ki, hogy egy nagyon színes, lendületes zenei világú koncert legyen, ráadásul a legújabb szerzeményem “ősbemutatója” is lesz, amit éppen csak másfél hete fejeztem be úgy, hogy végre azt az arcát mutatja, amit szerettem volna.

Képek: Kalmus Felician

Visnyei Ferenc/Visó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét