Kezdőlap Film- és színházművészet Idén is van magyar film a Cannes Classics-ban

Idén is van magyar film a Cannes Classics-ban

183
0

A világjárvány miatt átalakított Cannes-i Fesztivál restaurált filmklasszikusokat bemutató válogatása idén műsorra tűzi Sára Sándor első nagyjátékfilmjét, a Feldobott kő című drámát is.

 

A Cannes Classics programot – több másik szekciójához hasonlóan – idén „kihelyezi” a fesztivál: ezt a válogatást a lyoni Lumière fesztiválon, október 10. és 18. között vetítik, majd november 23. és 26. között kerül ismét vászonra a Rencontres Cinématographiques de Cannes keretében.

A válogatás idén összesen 25 játékfilmet és 7 dokumentumfilmet tartalmaz. Köztük van a Feldobott kő című, 1968-ban készült, egy évre betiltott Sára Sándor-film is. Az 50-es években játszódó történet főszereplője, Pásztor Balázs, egy falusi vasutas fia filmrendezőszakra jelentkezik, de mivel apját bebörtönözték egy jelentéktelen szabálytalanság miatt, nem veszik fel a főiskolára. Földmérői állást vállal, és munkája során sok vidéket jár be, sokféle embert ismer meg. Ezek lesznek az ő „egyetemei”. Barátságot köt a hazájából idemenekült görög partizán házaspárral, Iliásszal és Irinivel.

Egy alföldi tanyaközpont kialakításán dolgoznak az erőszakos téeszesítés idején. A felbőszült tanyasiak úgy érzik, Iliász kétértelmű játékot űz velük. Balázs munkája során cigányokkal kerül össze, és szemtanúja lesz, hogy a hatalom milyen megalázóan bánik velük. Évek múlva, rendezőként első filmjét a küzdelmes években megismert emberek emlékének szenteli.

Feldobott kő 4K-s, digitálisan felújított változatában kerül a cannes-i/lyoni műsorba; az eredeti negatívok alapján készült felújítást a tavaly elhunyt Sára Sándor személyesen felügyelte.

A Cannes Classics 2020 nagy büszkesége idén a 20 éve bemutatott Szerelemre hangolva (r. Wong Kar-wai). A film akkor versenyzett az Arany Pálmáért is, s mivel ezt a díjat a Táncos a sötétben vitte el, az alkotóknak végül „be kellett érniük” a technikai nagydíjjal és a legjobb férfi főszereplő díjával.

Szintén a válogatásba került két 60 éves filmklasszikus, Jean-Luc Godard Kifulladásig-ja (Á bout de souffle) és Michelangelo Antonioni A kaland (L’avventura) című szerelmi drámája, valamint két film – Országúton (La strada, 1954), A varieté fényei (Luci del varietà, 1950)– a 100 éve született Federico Fellini gazdag életművéből.

 

filmtett.ro

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét