Kezdőlap Képzőművészet Terebessy L. Föld kiállítása a Műcsarnokban

Terebessy L. Föld kiállítása a Műcsarnokban

428
0

A sokszínű élet megőrzésének fontosságára hívja fel a figyelmet Terebessy L. Föld: Táj legyen táj, tengertől tengerig címmel szerdától a Műcsarnok Boxban látható kiállítása.

    Terebessy L. Föld kiállítása az eredeti tervek szerint áprilisban, a Föld napja előestéjén nyílt volna meg, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani – idézi fel a Műcsarnok által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény.

Mint a szervezők kiemelik: időközben, a világszerte kialakult helyzetben különös aktualitást kapott ez az anyag: az alkotónak – aki negyedszázada vette fel a Föld nevet – a Műcsarnok Boxban bemutatott műveit most azzal a megerősödött gondolattal nézheti végig a közönség, hogy a tengerek által körbeölelt Föld sokszínű életének megőrzésével még jócskán van dolga az emberiségnek.

Terebessy L. Föld 1970 óta mutatja be műveit kiállítóterekben és köztereken. Közönségének választotta a szakmabelieket és a szakmán kívülieket egyaránt, utóbbiakat szintén hozzáértőnek tekintve és ezzel némileg ellentmondva a piaci viszonyok által diktált megfeleléskényszernek. Ennek talán az is az oka, hogy az anyagot és a szellemet, a megfoghatót és a megfoghatatlant konzekvensen együtt létezőként kezeli – fogalmaz a kiállítás ajánlója.

Terebessy L. Föld pályája kezdete óta a természetben található anyagokkal veszi körül magát. Fával, később kővel, bronzzal, kerámiával dolgozott és dolgozik, de a madáritató medence vagy az égetett agyag révén a vizet és a tüzet is alkotásainak részévé teszi. Archaikus karakterrel bíró figuratív vagy a tapasztalati valóságot elvont formákban megjelenítő szobrai – ahogy ő mondja: tárgyiasításai – minden esetben élő lényeket ábrázolnak vagy azok gondolatait, érzéseit teszik láthatóvá, érzékelhetővé az anyag révén.

A Reischl Szilvia által rendezett tárlat augusztus 9-ig látogatható a Műcsarnok mélyföldszinti kiállítóterében.

MTI/mucsarnok.hu

 

Kiemelt kép: mucsarnok.hu

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét