Kezdőlap Egyebek Eladható termék a “világvége”? – Semmi alpáriság, semmi pusztítás, Just Puzsér Róbert

Eladható termék a “világvége”? – Semmi alpáriság, semmi pusztítás, Just Puzsér Róbert

862
0

Az előadás a szegedi Törpe magaslatán került megrendezésre, kedden 17 órai kezdettel.

 

Az időjárási tényezőkkel szemben mit sem törődve, egyre csak megteltek az asztalok. Hol napsütéses, hol pedig didergős idő váltakozott a tetőn, amíg a „nagymester” taglalta gondolatait.

Puzsér Róbert és a beszélgetés irányítója, Tikvicki Dóra

Leginkább két főbb magatartást jelölt ki, ahogy az emberek viselkedtek a járvány alatt. Kiemelte azt is, hogy régen, miként viselkedtünk egy járvány felütésekor és most az internet megjelenésével, hogyan vált eladható termékké a „világvége”.

Későbbiekben clickbait (kattintásvadász internetes tartalom – a szerk.) fogalmát ecsetelgette. Mindezt szókimondóan, indulatosan és cukormentesen. Egy-két könnyelmű nevetés közt kifejtette: „a clickbait nagy többsége csak álhír és a főcikkben írják le a teljes igazságot”, mivel az olvasók nagy része csak a címet olvassa el. Így terjed könnyen tovább a hazugság.

Harangjátékok közepette esett szó arról, hogy mit nem szabadott a járvány kitörésekor és mit szabad tenni ma. „Gyilkos, aki a járvány alatt a fröccsöt iszogatja a kocsmában?”

A beszélgetés másik főszereplője, az érdeklődő tömeg

Puzsér, azt mondta, hogy az állam sokkal inkább előnybe helyezte a nagy vállalatokat, az egyénekkel nem törődve. Lényegében ebben látta a „Black lives matter” mozgalom kimozdult rugóját.

A madárcsicsergés éppen befejeződött és kicsit beborult, amikor a fogyasztói társadalom témája került terítékre. Puzsér társadalomkritikája szerint, a mai polgári identitás nem más, mint egy fogyasztói kosár. Tehát azért vásárolsz, hogy megmutasd ki vagy és ezért is választanak az emberek politikai pártot s nem az ideológiák miatt. Gyakran élt jellegzetes arckifejezéseivel, miközben szarkasztikusan magyarázott.

„Szerintem ne az miatt kapjon nagy figyelmet egy ember, mert nagyszájú és hangosan beszél, hanem a nézetei és gondolatai miatt.” – mondta igen nagy fennhangon.

Miután eléggé elrugaszkodtunk a témától, megjegyezte, hogy ő leginkább a hatalmas médiazajra, hisztériára szeretne reflektálni, sem pedig a járvány kialakulásának okaira.

A végén kérdések hangoztak el. Rögtön az elején, szinte letámadták a kérdező érdeklődők, de Puzsér Róbert a hozzá megszokott higgadtsággal válaszolta meg valamennyit.

Naplemente a Törpe tetőn

Virág Péter: Magyarországon, várható -e, hogy kitör egy nagyobb válság Amerikához hasonlóan?

Puzsér Róbert: Európának, úgy hiszem, megvannak a megfelelő tartalékéi, hogy át tudja vészelni a krízist, viszont hosszú időtávlatokban számunkra is nehéz idők várnak.

Az, hogy mit tanultunk ebből a hatalmas médiaeseményből, csak ennyit válaszolt:

Valószínűleg semmit, hiszen nem mintha egy világjárvány tört volna ki… – s a cukormentes, maradék kóláját is megitta, végül mélyen a tömegbe nézett.

 

Fotók, videó: Virág Péter 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét