Kezdőlap Egyebek Újranyit a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár

Újranyit a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár

42
0

Szombattól a látogatók előtt újranyit az Országos Széchényi Könyvtár zirci Ciszterci Műemlékkönyvtára, keddtől pedig olvasóikat és kutatóikat is várják – közölte az intézmény az MTI-vel.

 

    Azt írták: Zircen látható Magyarország legrégebbi glóbuszpárja, egy 1648 körüli földgömb, valamint egy 1630 környékén készült éggömb. Emellett a könyvtárban 70 ősnyomtatványt, azaz a XV. században nyomtatott kötetet és csaknem 400 antikvát, a XVI. században kiadott művet is őriznek.

A nagyterem bútorait a Bakony fáiból készítették, bemutatnak olyan intarziás szekrényajtót is, amely 96 különböző fafajtából készült. Tájékoztatásuk szerint a műemlékkönyvtár szombattól szeptember végéig – minden héten keddtől vasárnapig – látogatható idegenvezetéssel.

Hozzátették: kutatókat keddtől várja a könyvtár – minden héten keddtől péntekig -, de használatához kötelező az előzetes bejelentkezés.

A járványügyi távolságtartási szabályok miatt az intézményben egyszerre legfeljebb tíz látogatót fogadnak, kihelyeznek kézfertőtlenítőt, és kérik az orr, valamint a száj eltakarását sállal vagy maszkkal – közölték.

MTI/Zirci Ciszterci Apátság

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét